Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 8. 2010 14:39
Knížák zůstává v jejím čele do srpna 2011
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) ustavil patnáctičlennou Komisi pro otázky galerií, jež má připravit odborný návrh dalšího směřování Národní galerie poté, co skončí mandát jejího současného šéfa Milana Knížáka.

Besser před dvěma týdny zrušil výběrové řízení na post šéfa galerie a rozhodl, že vypíše nové tak, aby další ředitel NG mohl být jmenován k 1. červnu příštího roku. Knížák tak instituci povede podle ministrova rozhodnutí do konce srpna příštího roku. Tehdy také oznámil, že má v plánu zřídit nyní ustavenou komisi, která by podle jeho představ měla připravit odbornou oponenturu k nyní platné Koncepci Národní galerie.

Foto: Aktuálně.cz

V komisi zasedne například rektor AVU Jiří Kotalík, děkan filozofické fakulty UK Michal Stehlík, předsedou byl určen Jiří Jůza z Rady galerií. Mezi členy je také Lubomír Konečný z Ústavu dějin umění Akademie věd, Vlasta Čiháková-Noshiro za Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, Jindřich Vybíral z katedry dějin umění a estetiky VŠUP, Tomáš Pospizsyl (FAMU), Milena Bartlová (Uměleckohistorická společnost v českých zemích), Marta Smolíková (výzkumné, informační a vzdělávací centrum ProCulture) a Ladislav Kesner (poradenská společnost Cultropa).

Podle oznámení ministerstva bylo při ustavení skupiny cílem zajistit co nejširší názorové spektrum, účast různých typů zainteresovaných institucí, jejich významné představitele, různé typy galerií i respekt k regionálnímu rozmístění.

Zrušené výběrové řízení na post šéfa galerie vypsal letos v únoru Besserův předchůdce Václav Riedlbauch. Nového šéfa NG měla navrhnout mezinárodní komise, která se shodla doporučit Jiřího Fajta, historika zaměřujícího se na staré umění.

Fajt v NG pracoval v 90. letech, kdy vedl Sbírku starého umění, ale z galerie odešel po neshodách s Knížákem. Riedlbauch se ale nakonec rozhodl nového ředitele nejmenovat a nechat to na svém nástupci. Předal mu ale hned tři návrhy: Fajta, ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Foto: Aktuálně.cz

Besser kritizoval výběrové řízení s tím, že nebyl jasný termní nástupu nového ředitele ani to, co se od něj očekává. Zadání výběrového řízení bylo navíc podle něj nekonkrétní a nejasně formulované.

S tím ale nesohlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Iniciativa vznikla před dvěma a půl lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval novým šéfem Fajta, čímž podle jejich názoru znevážil mezinárodní odbornou komisi. 

V zásadě totéž pak zopakovali členové iniciativy ministru Besserovi několik dní poté, co nastoupil do úřadu. Bývalý berounský starosta však konkurs z výše zmíněných důvodů zrušil. Některé ze členů niciativy i výběrové komise si nicméně přizval do nové rady, jež se má zabývat budoucností NG.

Knížák, jenž vede tuto instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

Nový ministr 12. srpna také rozhodl o zadání auditu NG. Pro některé jiné organizace, například Národní technické muzeum či Českou filharmonii, spadající pod ministerstvo audit provede firma Ernst&Young Audit. V Národní knihovně by měla mít audit na starosti společnost KPMG.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Vývoj kauzy:
Ministr zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Knížák: Ostuda by byla, když bude šéfem Fajt
Fajt: Bez Národní galerie ztratí Knížák svůj vliv
Knížákovi kritici píšou budoucímu ministrovi
Jiří David : Zachutnala Riedlbauchovi moc?
Jmenujte do čela NG Fajta, píše David
Doporučila komise za Knížákova nástupce Fajta?

Hlásí se do konkurzu opět Milan Knížák?
 

Právě se děje

Další zprávy