Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Kaliopi Chamonikola, někdejší ředitelka Moravské galerie v Brně.
Kaliopi Chamonikola, někdejší ředitelka Moravské galerie v Brně. | Foto: ČTK

Kaliopi Chamonikola

teoretička umění, bývalá ředitelka Moravské galerie v Brně

Nezastírám, že mě odvolání dvou ředitelů významných institucí zvedlo ze židle. Argumenty, jak byly uvedeny v tisku, mne vůbec nepřesvědčily. Je to podle mne projev zvůle ministerských úředníků, kterým se některé osoby zdály nepohodlné. Bývalo by bylo potřeba si sednout ke stolu, uvést zdůvodnění, poslouchat druhou stranu, a ne věc řešit takovým direktivním způsobem.

Obou ředitelů si velmi vážím, udělali mnoho práce, o tom svědčí i reakce veřejnosti. Hledání chyb, které vychází z animozit osobního charakteru, není správné. Nedostatky se mají dát na papír a prodiskutovat a teprve na základě toho dojít k řešení.

Takové jednání odradí další potenciální manažery v těchto institucích. Je odstrašující jít na místo, kde jste dennodenně vystaveni úředním krokům ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy