Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Jan Skřivánek, redaktor časopisu Art+Antiques.
Jan Skřivánek, redaktor časopisu Art+Antiques. | Foto: Matej Slávik

Jan Skřivánek

redaktor časopisu Art+Antiques

Mě zaráží to načasování. Odvolat ředitele takhle dramaticky před Velikonocemi. To se v takových institucích nedělá. Pokud je situace dramatická, čekal bych, že na stránkách ministerstva k tomu budou vysvětlující materiály. Nic takového jsem nenašel.

Na tiskové konferenci ministr řekl, že Jiří Fajt hospodařil tak strašně, že na něj musel podat trestní oznámení. To je ale v rovině pomluvy a spekulace. Ministr naznačuje, že se děje něco nekalého, ale zároveň nic neříká. Trestní oznámení může podat kdokoliv na cokoliv.

Problémem měla být milionová částka, kterou si Fajt vyplatil na autorských odměnách. Nejspíš na to měl pravomoc. Pokud se to ministerstvu nelíbí, je to na vytýkání, ne na krok, který galerii nevyhnutelně destabilizuje. Ministr může ředitele odvolat bez uvedení důvodu, měl by to ale udělat tak, aby instituci nepoškodil.

Fajt mluvil od začátku o tom, že chce mít plat, jako měl v Německu. Na to jsou dva pohledy: z hlediska toho, jaké jsou platy v české kultuře, je Fajtův požadavek skandální. Ale osobně si myslím, že ředitel Národní galerie by měl být honorován stejně jako ředitel Českých drah. To není nereálný požadavek. Spíše jsou špatně nastaveny platy v celé sféře.

V České filharmonii to stát už pochopil: když chtěl mít šéfdirigentem Jiřího Bělohlávka, tak mu musel zaplatit. V muzejnictví a výstavnictví se to bere, jako že se tam dělá zadarmo.

Neříkám, že na Fajtově vedení není nic ke kritizování, jde jen o proporčnost.

Národní galerie za Fajta obnovila kontakty se zahraničím, teď vypadáme jako banánová republika. Odvolat ředitele na hodinu bez předchozí kritiky, bez zveřejnění důvodů, to je zoufalé. Ministr kultury je svým chováním vrcholně nedůvěryhodný. Chybí mu přehled o fungování institucí.

Ohrozí to mnoho věcí, například rekonstrukci Veletržního paláce. Ivan Morávek, pověřený vedením, se s tím teprve začne seznamovat, bude se to zase odsouvat.

Ministerstvo jako jednu z chyb v hospodaření zmiňuje vypovězení smlouvy s bezpečnostní agenturou. To je dost nehorázné. To byl ve skutečnosti průšvih ministerstva, které najalo agenturu, která na to neměla.

 

Právě se děje

Další zprávy