Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.
Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého. | Foto: Lukáš Bíba

Karina Kottová

ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Odvolání Jiřího Fajta považuji za problematické. Odborná kulturní veřejnost jeho vedení Národní galerie sice kritizovala, ale autoritativní odvolání ředitele ze strany ministra není adekvátním řešením takové situace, a navíc se opírá o diskutabilní data.

Národní galerie je dlouhodobě podfinancovaná, na což také Jiří Fajt ve své funkci správně upozorňoval. Jestli se mu něco skutečně podařilo, bylo to otevření Národní galerie širšímu spektru diváků i místní umělecké scéně, která tuto instituci řadu let takřka ignorovala. Pokud si Jiří Fajt vyplácel neadekvátní honoráře mimo oficiální kanály, je to samozřejmě nepřípustné, a navíc trestné řešení. I to ale očividně reaguje na celkovou finanční situaci, která se, předpokládám, týká také výše platu ředitele, jenž jistě není srovnatelná s obdobnými pozicemi jinde v Evropě.

Z umělecké scény i ode mě osobně zaznívaly v minulosti kritické hlasy vůči programové konzistenci nebo personálně-organizačním otázkám v Národní galerii pod Fajtovým vedením, což považuji za zdravou veřejnou diskusi. Přes problematické body je ale Fajt k výkonu této funkce kompetentní osobou s odborným zázemím. Obávám se, aby se na tuto pozici nedostal někdo, kdo galerii povede převážně ekonomicky bez větších ohledů na obsah.

Je to řešení ad hoc, nikdo neví, jaký je další plán. Může to skončit ještě hůř. Je nutné, aby ministerstvo kultury vyřešilo situaci transparentně, vypsalo oficiální výběrové řízení, pověřilo kompetentní osobnost dočasným vedením. V tuto chvíli se celá situace jeví jako politicky motivovaná, skutečné příčiny ani záměry nejsou jasné.

Odborná kritika je jedna věc, ale odvolání tímto stylem nás vrací o krok zpátky, k politickým tahům a autoritářským řešením, které se odehrály například v Polsku a Maďarsku. Tam se také na základě ne úplně jasných důvodů odvolali ředitelé důležitých institucí.

Konkrétně pro Společnost Jindřicha Chalupeckého je tato situace znejišťující. Dlouhodobě složitě jednáme o prostorách, kde se může konat Cena Jindřicha Chalupeckého, o jejím organizačním i finančním zázemí v rámci partnerství s Národní galerií. Nejsme v ideálním stavu, ale někam se to v posledních letech posunulo. Teď je otázka, jak to bude dál.

 

Právě se děje

Další zprávy