Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Umělec Jiří David.
Umělec Jiří David. | Foto: Martin Svozílek

Jiří David

umělec

Považuji to za politickou objednávku. je evidentní, že ministr kultury Antonín Staněk má ve vládě Andreje Babiše nejistou pozici a tím, že pomohl odstranit Fajta, se kterým vede spor prezident Zeman, si své místo posílil. Z mého pohledu jen hledal způsob, jak to udělat.

Na takto velkou instituci se vždycky dají účelově použít audity. V okamžiku, kdy se ukáže, že audity byly jen prostředkem, je to už ztracené. Odvolaný ředitel je už profesně poškozen v očích veřejnosti.

Samozřejmě nemohu vědět, jestli ty smlouvy, ve kterých si Jiří Fajt vyplácel peníze za kurátorské práce, jsou právně v pořádku. Jsou kurátoři, kteří v Národní galerii dělali výstavy a nedostali ani korunu. Ti jsou teď samozřejmě naštvaní, že si Fajt připsal 70 tisíc za každou výstavu.

Po odborné stránce se ale Fajta stále zastávám. Národní galerie se stala důležitou institucí. Až po něm někdo nastoupí, bude trvat pět, možná deset let, než se znovu vybudují osobní kontakty, které Jiří Fajt měl: s anglickou Tate Modern, newyorskou MoMA, pařížským Centre Pompidou, s německými institucemi vytvářel platformy pro mezinárodní spolupráci. Například s vídeňskou Albertinou chystal na příští rok výstavu do Salmovského paláce. Vím o ní, protože jsem tam měl vystavovat v české sekci. A vv roce 2020 měla být výstava Tvrdohlavých, ani s tou už nepočítám.

 

Právě se děje

Další zprávy