Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Tomáš Vaněk, rektor Akademie výtvarných umění v Praze.
Tomáš Vaněk, rektor Akademie výtvarných umění v Praze. | Foto: ČTK

Tomáš Vaněk

rektor Akademie výtvarných umění v Praze

Odvolání byla velmi překvapivá. Nepřipadá mi adekvátní na hodinu propustit ředitele dvou institucí. Důvody, které ministerstvo uvádí, jsou podle mého na jednání, ne na rychlé odvolání. Kdyby ministr odvolal oba ředitele po důkladném projednání, bylo by to srozumitelnější.

Při prvním přečtení mi zpráva připadala jako určitý herní tah: aby věc získala na závažnosti, přidala se dvě obvinění s poznámkou o třetím, které se připravuje. Není jasné na koho, ale je dáno do souvislosti s olomouckým ředitelem. Najednou je to adjustované jako odvolací balíček.

Úplně na začátku, když se Jiří Fajt objevil mezi nominovanými na místo ředitele Národní galerie, jsme jeho nominaci s tehdejším rektorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze veřejně podpořili. Tehdy jsme vnímali, že je potřeba, aby se v Národní galerii nastavila koncepce, aby se na ní začalo pracovat a diskutovat se.

Národní galerie se s Jiřím Fajtem určitým způsobem rozhýbala, vznikla první pozitivní výstavní vlna. Časem ale nastala řada případů, kdy jsem měl pocit, že vlna slábne a věci se nedějí dostatečně koncepčně.

Odvolání vrací situaci do stavu určité nedůvěry a nesrozumitelnosti vůči oběma institucím, jak Národní galerie v Praze, tak Ministerstva kultury České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy