Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Jan Royt, historik umění a prorektor Univerzity Karlovy.
Jan Royt, historik umění a prorektor Univerzity Karlovy. | Foto: ČTK

Jan Royt

historik umění a prorektor Univerzity Karlovy

"Důvodům odvolání moc nerozumím. Podle mě je docent Jiří Fajt vynikající ředitel, vynikající odborník, za nímž stojí výstavy Europa Jagellonica, výstava Karla IV. a řada dalších výstavních projektů. Tomu aktu nerozumím, podle mě by ředitelem Národní galerie měl být odborník s mezinárodními zkušenostmi a to pan kolega Fajt rozhodně je," řekl historik umění a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu.

Ke spekulacím, zda Fajt uzavřel pro Národní galerii nevýhodné smlouvy, se vyjádřit nechtěl. "Nejsem právník ani ekonom, jsem historik umění. Jestliže za někým je takováto práce, jako historik umění jednoznačně za kolegou Fajtem, za jeho odbornou prací stojím," řekl.

Royt připustil, že Fajt nakládá s penězi daňových poplatníků a musí to dělat hospodárně. "Ale ti daňoví poplatníci chtějí krásné výstavy, takže výstavy, které byly hojně navštíveny, z tohoto titulu jsou prostředky daňových poplatňíků vydávány naprosto v pořádku. Jestli došlo k pochybení, nedovedu posoudit. Vím často, že jsou to zástupné problémy," pravil Royt.

K Fajtovým úspěchům počítá také nedávnou výstavu Františka Kupky v pražské Valdštejnské jízdárně. "Podle mě po odborné stránce činnost Jiřího Fajta byla vynikající, je to vynikající odborník. A jistě se do toho všeho promítají problémy s Hradem, já jsem prorektorem Univerzity Karlovy a my bojujeme s Pražským hradem o to, aby byl Jiří Fajt jmenován profesorem, ta kauza trvá už pět let a řeší to soudy," připomněl Royt.

 

Právě se děje

Další zprávy