Spojeni Mahlerem. Dva orchestry na Výstavišti připomenou premiéru z roku 1908

ČTK ČTK
25. 7. 2024 19:03
Světovou premiéru Sedmé symfonie Gustava Mahlera připomene společný koncert Bamberských symfoniků a České filharmonie, který se pod názvem Spojeni Mahlerem uskuteční 11. září pod širým nebem na pražském Výstavišti. Pořádá ho festival Dvořákova Praha coby pomyslnou repliku prvního uvedení Mahlerova díla, k němuž na stejném místě došlo roku 1908.
Společný koncert Bamberských symfoniků a České filharmonie se uskuteční na pražském Výstavišti.
Společný koncert Bamberských symfoniků a České filharmonie se uskuteční na pražském Výstavišti. | Foto: Dvořákova Praha

Pod Mahlerovou taktovkou tehdy vystoupily orchestry České filharmonie a někdejšího Nového německého divadla v Praze, jehož členové po odsunu z Československa položili základy právě dnešních Bamberských symfoniků.

"Na prostranství před Průmyslovým palácem vznikne hlediště s 2000 místy k sezení a pódium pro spojené orchestry České filharmonie a Bamberských symfoniků," avizuje mluvčí festivalu Markéta Voráčová. Na Výstavišti, kde z budov a pavilonů postavených roku 1908 k Jubilejní výstavě Obchodní a živnostenské komory nezůstalo téměř nic, vystoupí Česká filharmonie a Bamberští symfonikové pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Jakub Hrůša patří k nejznámějším českým dirigentům.
Jakub Hrůša patří k nejznámějším českým dirigentům. | Foto: Musacchio, Ianniello e Pasqualini

"Koncert bude zcela neopakovatelný, dva orchestry, které spolu nikdy nehrály, budou společně účinkovat v tomto mistrovském díle Gustava Mahlera, navíc přibližně v místě, kde se na Výstavišti konala premiéra. Všechny tyto okolnosti dávají tomuto koncertu náboj, který se jen tak nezopakuje," zdůrazňuje dirigent.

Pro Hrůšu má událost i společenský rozměr. Očekává, že přispěje k harmonickému soužití českého a německého živlu. "Vnímám symboliku bratření dvou národů, které žijí vedle sebe, které mezi sebou měly v historii spoustu pnutí a problémů, a považuji za velice důležité propojení a harmonizování, k němuž dojde pomocí hudby. I když samozřejmě vím, že hudba nezmění politiku, tak může aspoň ukázat, kterým směrem by se vzájemný dialog mohl ubírat," dodává Jakub Hrůša.

Open air koncert je pojištěný proti zásahu vyšší moci. Pokud by bylo nutné ho kvůli počasí zrušit, pořadatelé návštěvníkům vrátí vstupné. "Když to řeknu s trochou nadsázky, musíme si dát pozor, aby nám vítr nebral noty," podotýká ke specifikům hraní pod širým nebem koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček. Věří, že na rozdíl od vystupování v klimatizovaných sálech si s kolegy užijí méně formální atmosféru a čerstvý vzduch. "Při hraní venku je samozřejmě jiná akustika, ale koncert bude pro diváky nazvučený, což nám pomáhá k lepšímu spojení a komunikaci," dodává Mráček.

Akcí Spojeni Mahlerem se festival Dvořákova Praha připojí k Roku české hudby. Název zastřešuje kulturní událost připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností.

Organizátoři chtějí večer pojmout jako komplexní zážitek. Před začátkem koncertu na velkoplošné obrazovce promítnou na pódiu dokument o Sedmé symfonii, v areálu se diváci budou moci seznámit s historickými okolnostmi světové premiéry v roce 1908. "Dohodli jsme se s přilehlou restaurací, že budou vařit až do 23. hodiny, takže návštěvníci si můžou užít večer se vším všudy. Sázíme na méně formální atmosféru, není vyžadovaný žádný dress code," dodává mluvčí festivalu Markéta Voráčová.

 

Právě se děje

Další zprávy