Almodóvar dostane cenu za celoživotní dílo. Natočil svůj první film v angličtině

Kultura ČTK AFP, Kultura, ČTK
21. 8. 2024 13:39
Na filmovém festivalu ve španělském San Sebastiánu příští měsíc oscarový režisér Pedro Almodóvar dostane cenu za celoživotní dílo. Pořadatelé mu ji udělí v době, kdy čtyřiasedmdesátiletý tvůrce posílá do kin svůj první snímek natočený v angličtině, píše agentura AFP.
Pedra Almodóvara (na snímku z roku 2023) na vrchol celosvětové slávy koncem 90. let minulého století vyneslo drama Vše o mé matce.
Pedra Almodóvara (na snímku z roku 2023) na vrchol celosvětové slávy koncem 90. let minulého století vyneslo drama Vše o mé matce. | Foto: Reuters

Film nazvaný La habitación de al lado, anglicky The Room Next Door, začnou také česká kina promítat 5. prosince. Vypráví o dvou šedesátnicích, které se v mládí přátelily, když pracovaly pro stejný časopis.

"Ingrid se ale stala spisovatelkou, zatímco Martha se vydala na dráhu válečné zpravodajky. Rozdělil je život," stojí v anotaci snímku, v němž ženy po letech znovu svede dohromady "extrémní, ale zvláštně sladká situace".

Hrdinky ztvárnily známé herečky Tilda Swinton a Julianne Moore. Podle časopisu Variety.com film volně navazuje na Almodóvarovo tři roky staré drama Paralelní matky.

Režisér snímek poprvé slavnostně uvede už na přelomu srpna a září na benátském festivalu, načež jej koncem září přiveze do San Sebastiánu. Tam mu cenu za celoživotní dílo předá představitelka hlavní role Tilda Swinton.

"Jeho filmy jsou mimořádné tím, jaké píše ženské postavy, jak režíruje herce, nakolik odvážně se vyjadřuje k tématům souvisejícím se světem LGBTQI+, vírou, sexem, závislostí či historickou pamětí, nemluvě o jeho politickém aktivismu," zdůvodňují pořadatelé festivalu, proč se rozhodli Almodóvara ocenit.

Režisér Pedro Almodóvar v roce 2021 na benátském festivalu.
Režisér Pedro Almodóvar v roce 2021 na benátském festivalu. | Foto: Reuters

Upozorňují také na charakteristickou vizuální stránku režisérových filmů. "Jeho osobitost sálá ze všeho od výpravy po soundtrack," dodávají.

Umělec už oznámil, že ocenění přijme. "Je to čest. V San Sebastiánu umí oslavit film s patřičným nadšením," chválí režisér organizátory přehlídky, jež se koná každoročně od roku 1953. Letošní ročník potrvá od 20. do 28. září.

Pedra Almodóvara na vrchol celosvětové slávy v roce 1999 vyneslo drama Vše o mé matce, za něž získal Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Vyprávělo o ženě vypořádávající se s náhlou smrtí svého dospívajícího syna, jehož srazilo auto.

Tři roky nato režisér převzal Oscara za scénář filmu Mluv s ní o neobvyklém sblížení dvou mužů, jejichž milované ženy leží v kómatu.

Almodóvar pochází z města Calzada de Calatrava. Jako šestnáctiletý přijel bez rodiny a bez peněz do Madridu s cílem studovat a dělat film. Tehdy se ale nemohl zapsat na školu kinematografie, protože diktátor Francisco Franco ji právě zavřel. Chlapec místo toho hrál v parodické punkrockové kapele, účinkoval v divadle, psal scénáře i povídky do novin a časopisů.

Pedro Almodóvar patří k nejznámějším žijícím evropským režisérům.
Pedro Almodóvar patří k nejznámějším žijícím evropským režisérům. | Foto: Reuters

První kameru si koupil ve 22 letech z výplaty administrativního pracovníka telefonické společnosti. Svůj celovečerní debut, tragikomedii Pepi, Luci, Bom a další holky z party, natočil roku 1980. Inspirovala jej prý hollywoodská melodramata, která se točí kolem hlavní ženské postavy.

"Vyrostl jsem mezi ženami. Na muže si vzpomínám letmo. Nikdy nebyli doma, čas, kdy nepracovali, trávili v barech," vysvětlil před lety Almodóvar, proč má většina jeho filmů protagonistky, ne protagonisty. Režisér měl dvě starší sestry a dodnes má mladšího bratra Augustína, který od roku 1986 produkuje všechna jeho díla.

K jeho nejčastějším spolupracovníkům patří herečky Penélope Cruz, Cecilia Roth, Carmen Maura, Rossy de Palma, Julieta Serrano nebo dnes již nežijící Chus Lampreaveová. Často do svých snímků ale obsazuje třeba také Antonia Banderase, který byl naposledy v roce 2021 hvězdou jeho částečně autobiografické Bolesti a slávy.

Na některé etapy ze svého života Almodóvar nevzpomíná rád. "Tam jsem ztratil víru v Boha," řekl například o dospívání v salesiánské a františkánské koleji. "Neměl jsem rád své dětství a neměl jsem nejmenší zájem na něj vzpomínat, natož o něm točit filmy," dodal. Církev postavil na pranýř ve snímku Špatná výchova z roku 2004, v němž odhalil i sexuální zneužívání chlapců v církevní koleji.

Otevřeně vždy Almodóvar hovořil také o své homosexualitě, kterou některými díly reflektuje. Režisér žije v Madridu s přítelem, hercem a fotografem.

Video: Trailer z filmu The Room Next Door

Nový film Pedra Almodóvara anglicky nazvaný The Room Next Door česká kina uvedou 5. prosince. | Video: Sony Pictures Classics
 

Právě se děje

Další zprávy