Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

6. 5. 2013 14:11
Hvězdná lotyšská mezzosopranistka míří na festival v Českém Krumlově
Elina Garanča
Elina Garanča | Foto: Profimédia

Český Krumlov - „Elīna Garanča má všechno: muzikalitu, techniku, hlas, sebevědomí, eleganci, obrovský rozsah a vizáž filmové hvězdy. Prostě je definicí slova nepřehlédnutelná," napsal o lotyšské mezzosopranistce deník New York Times v roce 2008. České publikum se o tom bude moct přesvědčit 9. července v Českém Krumlově. Lotyšská operní pěvkyně totiž ovládne Pivovarskou zahradu a odstartuje tak 22. ročník Mezinárodního hudebního festivalu.

Zpěvem obklopena od dětství

Hudbu a zpěv dostala do vínku. Otec je sbormistrem a matka operní pedagožkou, takže se logicky nabízelo, že i dnes sedmatřicetiletá Elīna bude studovat zpěv. A to rovnou v rodném Lotyšsku, v Rakousku a ve Spojených státech. Tam byla její učitelkou Virginia Zeani, která zpívala s Benjaminem Giglem i Arrigo Polem – učitelem mladého Luciana Pavarottiho.

Foto: Aktuálně.cz

Doslova křest ohněm si zažila ještě za studijních let, kdy měla jen deset dní na přípravu Giovanny Seymour v Anně Boleynové. Zvládla to na jedničku a další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Během své kariéry nasbírala bezpočet cen. S jejich sběrem začala jako třiadvacetiletá, když vyhrála mezinárodní soutěž Mirjam Helin ve Finsku.

O rok později se přidala Lotyšská velká hudební cena, pak se stala finalistkou soutěže Zpěvák světa, kterou pořádala cardiffská BBC. Nechyběla ani nominace na Grammy – porotce zaujala její nahrávka Vivaldiho Bajazetu. O sedm let později si odnášela ze Semper opery v Drážďanech Evropskou kulturní cenu za hudbu.

Přestěhovala se do Frankfurtu, Salzburgu a dosáhla i pomyslné mety nejvyšší. Propracovala se totiž do Metropolitní opery v New Yorku, kde se představila jako Rozina v Lazebníkovi sevillském a později rovnou jako Carmen.

Nejprestižnější operní scény světa

Během loňska zvládla vystoupit snad na všech nejprestižnějších operních scénách světa – kromě „domovské“ MET i ve Vídeňské státní opeře nebo ve věhlasné La Scale v Miláně.

Její úspěch je možná úplně jednoduchý: popírá rozdíl mezi chladnými interprety ze severu a temperamentními interprety z jihu. Dokáže totiž zaujmout publikum obou.

V Českém Krumlově ji bude doprovázet Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou temperamentního dirigenta Karla Marka Chicona. Vstupenky stojí od 395 Kč až do 5900 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také:
Krásné město a skvělá hudba. MHF Krumlov se blíží

MHF v Krumlově v ohrožení. Chybí 4 miliony od státu

 

Právě se děje

Další zprávy