Writeři přijali Marty za svou. Její fotky visí v Trafu

Kultura Kultura
28. 4. 2013 15:09
Jak viděla pouliční kulturu Martha Cooper, její nejslavnější fotografka?
Foto: Martha Cooper

Praha - Přelom sedmdesátých a osmdesátých let pro New York znamenal zrod zcela nové kultury. Bezútěšná situace v tamních černošských čtvrtích se stala hnacím motorem pro jejich vizuální zkrášlování, pouliční tanec i živá vystoupení s hudbou samplovanou z funkových desek. A právě se zrodem graffiti a hip hopu jsou neodmyslitelně spjaty snímky Marthy Cooper, jejichž výběr je k vidění na výstavě The Martha Cooper Files v pražské Trafo Gallery.

Martha Cooper se narodila roku 1943 v marylandském Baltimoru, vystudovala angličtinu a etnologii, ale od konce šedesátých ji začínal na živobytí přispívat koníček, kterému se věnovala od svých sedmi let.

Svými fotografiemi tehdy začala přispívat do různých magazínů, a zatímco se jednou vracela z redakce New York Post, napadlo ji, že dění v okolních ulicích můžou být dost dobře být plnohodnotným objektem jejího fotoaparátu. Život dětí ulice se stal jejím dlouhodobým zájmem, už dvacet let působí jako hlavní fotografka newyorského centra City Lore, jehož posláním je právě prezentace městské kultury.

Zásadním zlomem se pro ni stal rok 1984, kdy s Henry Chalfantem vydala ze sbírky svých fotografií knihu Subway Art, bibli graffiti s více jak půl milionem prodaných výtisků. Od té doby vydala šest dalších obrazových publikací s urbánní tematikou a nyní finišuje publikace o graffiti a streetartu v Baltimore a v JAR.

Foto: Martha Cooper

Práce Marthy Cooper prošly mnoha světově známými galeriemi a byly publikovány v National Geographic, VIBE a dalších časopisech. Díky jejím snímkům dodnes přežilo umění, jehož životnost se počítá na minuty.

Když letos 9. března slavila sedmdesáté narozeniny, několik amerických writerských hvězd ji jako dárek přichystalo zeď s graffiti koláži uvnitř nápisu Marty, jak zní přezdívka oblíbené fotografky. Podíleli se na ní jména jako Faust, Terror 161, Freedom, Bio, Lady Pink, Free 5, How, Nosm, Daze, Crash nebo Lady Aiko.

O jejím pozitivním vnímání writerskou komunitou ostatně svědčí i aktuální pražská výstava. Ve spolupráci s vysočanskou galerií Trafačka ji připravila Sany, pravděpodobně nejvýraznější dívka současného českého street artu.

Expozice The Martha Cooper Files potrvá do 17. května a v galerijním obchodě jsou k dispozici podepsané publikace autorky za zvýhodněnou cenu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy