Krásné město a skvělá hudba? Festival v Českém Krumlově

1. 5. 2013 18:12
Do Českého Krumlova přijede Elina Garanča nebo Carlos Pinana
Foto: Paul Schirnhofer
Foto: Paul Schirnhofer | Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov – Klasická hudba, jazz, muzikál nebo flamenco – to vše v podání špičkových interpretů. Takový bude letošní ročník mezinárodního festivalu v Českém Krumlově.

Jihočeské město ovládne od 19. července do 17. srpna. Na české kulturní scéně neexistuje kulturní akce, která by trvala víc dní. A spojení nádherného historického města s koncerty mnoha žánrů od současnosti až zpět do 15. století z festivalu dělá jednu z nejatraktivnějších kulturních událostí léta.

Elīna Garanča nebo The Queen Symphony

Festival zahájí lotyšská hvězda – operní mezzosopranistka Elīna Garanča. Její operní recitál doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, rezidenční těleso festivalu. Hned další den bude patřit dirigentu Tolgovi Kashifovi a jeho poctě legendárním Queenům a Freddiemu Mercurymu The Queen Symphony. Do Krumlova se vrací po roce, loni jednu z nejočekávanějších show festivalu zhatilo počasí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Loni na festivalu slavil Václav Hudeček svoje 60. narozeniny, letos to bude kapela Čechomor, která si zahraje se svými hosty koncert k 25. výročí založení kapely. Z českých hostů se představí ještě třeba basbarytonista Adam Plachetka, violistka Jitka Hosprová, klarinetista Karel Dohnal nebo Pražské kytarové kvarteto.

Temperament ze Španělska nebo z Broadwaye

Carlos Pińana.
Carlos Pińana. | Foto: Aktuálně.cz

Jeden večer bude patřit flamencu a temperamentnímu Španělovi Carlosi Piñanovi a na pódium do Pivovarské zahrady se vrátí i úspěšní zpěváci z Broadwaye, kteří prostor vyplní známými melodiemi z muzikálů a rockových oper. Americké vokální sexteto Také 6 splní pomyslnou položku v kolonce „jazzový koncert“ a svoje housle naladí i proslulý houslista a dirigent Maxim Vengerov.

Až z Jižní Korey dorazí fenomenální klavírista Kun Woo Paik. Jeho koncert bude pro členy Klubu přátel MHF Český Krumlov zdarma nebo s výraznou slevou. Vstupenky na tento, ale i všechny ostatní koncerty je možné koupit tady. Do konce května budou za nižší ceny než těsně před festivalem. Dají se koupit přímo na webu festivalu, kde je k dispozici i program 22. ročníku.

Dále čtěte:
MHF v Krumlově v ohrožení. Chybí 4 miliony od státu

 

Právě se děje

Další zprávy