MHF v Krumlově v ohrožení. Chybí 4 miliony od státu

Kultura Kultura
11. 4. 2013 11:58
Asociace hudebních festivalů poslala na ministerstvo protest
Dmitri Hvorstovsky na loňském MHF Český Krumlov
Dmitri Hvorstovsky na loňském MHF Český Krumlov | Foto: MHF Český Krumlov

Český Krumlov - Největší přehlídka vážné hudby v Česku. Navíc s bohatou mezinárodní účastí a taky věhlasem a tradicí. Festival vážné hudby v Českém Krumlově žádal i letos ministerstvo kultury o grant.

Požadoval čtyři miliony, ale nedostal ani korunu. Poprvé ve své dvaadvacetileté historii se tak musí obejít bez státních peněz. Vedení festivalu to považuje za absurdní a ministryni kultury poslalo společně s Asociací hudebních festivalů protestní nótu. 

„Dosavadní rozdělování prostředků a vykazuje zásadní nedostatky," míní ředitel MHF v Krumlově a šéf Asociace hudebních festivalů Jaromír Boháč. Podle něj grantová komise vůbec nezohledňuje rozpočty festivalů, jejich pozici na kulturním trhu a finanční samostatnost.A taky mu vadí to, že z grantů vypadla kategorie Zvlášť významné akce.

„Je to jako posuzovat dva fotbalové kluby: Řeporyje a Spartu, hodnotit je podle stejných kritérií, dívat se na ně stejnými měřítky," přirovnává.

Ministertvo: návrh je záslužný, ale nesystémový

Jenže ministerstvo kultury sice vnímá návrh AHF jako záslužný, tvrdí ale, že není možné řešit samostatně podporu festivalů klasické hudby, protože pro ministerstvo jsou důležité i ostatní festivaly - filmové, taneční, divadelní nebo třeba alternativně hudební.

Dalším problémem je podle Boháče i složení komisí, které tvoří hlavně muzikologové. Uvítal by spíš profese, které se v hudební branži prakticky pohybují, takže kulturní manažery, zástupce festivalů a ministerstva, ředitele orchestru nebo hudebního publicistu.

"Komise posuzuje projekty hlavně podle umělecké kvality," zaznělo z ministerstva. Nesouhlasí ani s tím, že by se měl návrh omezit výhradně na členy AHF - to je podle ministerstva diskriminující. 

"Když vezmeme kritérium umělecká úroveň, tak říkat v oblasti operního umění, že hvězda zahajovacího koncertu Elina Garanča nesplňuje nejvyšší kvalitu, je asi hloupé," podotkl Boháč.

Možná se zruší koncerty

Festival v Krumlově samozřejmě není jediný, který letos na finanční injekci nedosáhne. Jen na jihu Čech neuspělo dvanáct žadatelů z dvaceti, například Bohemia Jazz Fest, AJG nebo Třeboňská nocturna.

Jaromír Boháč chce s ministerstvem kultury dál jednat, mezitím se snaží pro festival shánět peníze jinde. Pokud budou chybět, nevylučuje, že se to odrazí na programu. Možná se budou muset rušit koncerty.

 

Právě se děje

Další zprávy