Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.
Video: TV Ontario

Sofi Oksanenová

◼ čtvrtek 10. května, 19.00, Lapidárium Národního muzea - Velký sál, severský večer s Jonasem Khemirim, Larsem Husumem a Katou Närhi
◼ pátek 11. května, 15.00, Lapidárium Národního muzea - Velký sál, beseda se Sabine Dittrichovou a Alenou Mornštajnovou na téma Příběhy na pozadí dějin
◼ pátek 11. května, 16.00, S117 - střední hala, společná autogramiáda s Kati Närhi
◼ pátek 11. května, 18.30, debata ve vzducholodi Centra současného umění Dox s Adamem Zajagewskim na téma Odjezd ze SSSR - Exil nebo emigrace?

Více cen než kterýkoli současný finský spisovatel již obdržela jedenačtyřicetiletá prozaička Sofi Oksanenová, jejíchž pět románů v českém překladu vydalo nakladatelství Odeon. Spisovatelka, dramatička a politická aktivistka je dcerou estonské emigrantky, její otec je Fin. Děje svých knih Oksanenová zasazuje do obou zemí, s nimiž je propojena rodovou linií.

Literární talent autorka prokázala už prvotinou Stalinovy krávy, do širšího čtenářského povědomí mimo severské země se pak dostala dramatickým příběhem Očista. Jejím zatím posledním titulem přeloženým do češtiny je thriller Norma.

V poslední době se Oksanenová výrazně angažuje ve veřejných a politických debatách. Také v rozhovoru pro deník Světu knihy například navrhuje, aby všechny evropské země začaly uplatňovat prevenci proti falešným zprávám.

"Měli bychom věnovat víc prostředků na ověřování faktů a bránit svobodu tisku, která na tom v mnoha zemích Evropy není nejlépe. Falešné zprávy poskytují platformu nenávistným projevům a ty zase dávají vzniknout nepřátelství vůči přistěhovalcům," vzkazuje Oksanenová.

 

Právě se děje

Další zprávy