Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.

Drago Jančar

◼ čtvrtek 10. května, 17.00, Lapidárium Národního muzea - Velký sál, setkání s autorem na téma Jugoslávie v chaosu 2. světové války, moderuje Kamil Valšík
◼ čtvrtek 10. května, 18.00, Lapidárium Národního muzea - Malý sál, společná autogramiáda s Jaroslavem Kalfařem
◼ pátek 11. května, 20.00, debata ve vzducholodi Centra současného umění Dox s Antóniem Lobo Antunesem na téma Popisování otřeseného světa, moderuje Petr Fischer

V českém překladu u příležitosti Světa knihy vychází román nejznámějšího slovinské spisovatele Draga Jančara nazvaný Dnes v noci jsem ji viděl. Vypráví o lidech, kteří vzpomínají na záhadnou mladou Veroniku a osvětlují nejen různé aspekty její osobnosti, ale také zmatky provázející 2. světovou válku a vzestup jugoslávského maršála a prezidenta Josipa Broze Tita.

"Úplně na začátku mě přitahoval styl nového románu, který tehdy ve Slovinsku překládali a obdivovali, ale rychle jsem zjistil, že s ním vnitřně nesouzním. Pro mě to byla jen slohová cvičení. Chci příběh a v něm svět a život," vysvětluje autor v rozhovoru pro veletržní deník.

Jančar ve svých dílech často užívá křesťanské motivy. "Středoevropské barokní chápání světa a člověka mi vždy připadalo magické a nekonečně barvité: legendy, zázraky, víra a pověra, zoufalství ve skutečném světě a nekonečná naděje na nějaký jiný život," vyjmenovává.

Jančarovy knihy v českém překladu vycházely již v 90. letech minulého století, naposledy byl roku 2009 přeložen román Polární záře. Od té doby autor napsal dvě prózy z doby druhé světové války, k nimž patří také nynější Dnes v noci jsem ji viděl. "Narazil jsem na skutečný příběh, který mnou otřásl. Věděl jsem, že o tom budu psát," říká o své nové knize Drago Jančar.

 

Právě se děje

Další zprávy