Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.

Adam Zagajewski

◼ čtvrtek 10. května, 18.00, Lapidárium Národního muzea - Velký sál, setkání s autorem
◼ pátek 11. května, 16.00, S101 - Střední hala, autogramiáda k básnickému výboru Neviditelné věci
◼ pátek 11. května, 18.30, debata ve vzducholodi Centra současného umění Dox se Sofi Oksanenovou na téma Odjezd ze SSSR - Exil nebo emigrace?

K nejvýznamnějším žijícím evropským básníkům patří Adam Zagajewski, který ve svých dvaasedmdesáti letech nyní poprvé přijede do Česka. Autor, který bývá rovněž zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu za literaturu, na veletrhu pohovoří mimo jiné o exilu a emigraci.

Brzy po Zagajewského narození v roce 1945 byli jeho rodiče vyhnáni ze Lvova, tehdy ležícího v Sovětském svazu. Budoucí básník tak vyrostl v Polsku, kde vystudoval filozofii a psychologii. Poté, co se v polovině 70. let připojil k protestu polských intelektuálů, takzvanému Listu 59, stal se zakázaným autorem. Emigroval do Paříže a do Polska se vrátil teprve v novém tisíciletí.

Dnes jsou jeho práce známé celosvětově - obdržel Neustadtskou mezinárodní cenu za literaturu, Griffinovu cenu za poezii nebo vloni Cenu princezny z Asturie. Letos v srpnu převezme ještě Zlatý věnec na makedonském festivalu Struga Poetry Evenings.

Čeští čtenáři si Zajagewského básně mohou přečíst ve sbírce Neviditelné věci, kterou před třemi roky v překladu Michaela Alexy vydalo nakladatelství Protimluv. Výbor představuje především třetí, současné období Zagajewského tvorby od jeho návratu do vlasti. V těchto textech autor vytváří básnické evokace míst svého dětství, měst, která navštívil, vzpomíná na nejbližší příbuzné, významné umělce i již zesnulé přátele.

 

Právě se děje

Další zprávy