Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.

Seznamte se s představitelem nové vlny izraelské literatury a držitelem Izraelské ceny za hebrejskou literaturu, Prix Médicis étranger či ceny Dan David Prize Avrahamem Jehošuou. Rozhovor pro Česká televize vedl Marek Eben . 🥁 S autorem se potkáte na Světu knihy Praha v... ✔️ pátek 15.00 - 16.00 / Památník Šoa Praha / diskuze Nenalezená identita: Žid či Izraelec? Asaf Gavron, Hadar Galron, A. B. Jehošua ✔️ sobota 17.00 - 17.50 / velký sál - střední hala / Avraham B. Jehošua - legenda izraelské literatury ✔️ sobota 18.00 / S201 střední hala / Avraham B. Jehošua - autogramiáda

Zveřejnil(a) Svět knihy Praha dne NaN. undefined NaN

Avraham B. Jehošua

◼ pátek 11. května, 15.00, Památník Šoa, debata na téma Nenalezená identita - Žid či Izraelec? s Asafem Gavronem a Hadar Galronovou, moderuje Hana Ulmanová
◼ sobota 12. května, 17.00, Velký sál - střední hala, setkání s autorem
◼ sobota 12. května, 18.00, S201 - střední hala, autogramiáda

V delegaci čestného hosta letošního ročníku, jímž je Stát Izrael, bude také jedenaosmdesátiletý Avraham B. Jehošua. Autor románů Milenec, Cesta na konec tisíciletí, Molcho nebo Pan Mani do Česka jezdí opakovaně, naposledy tu byl roku 2013.

Znovu tehdy připomínal, že jeho pradědeček, rabbi Jicchak Oplatka, měl české kořeny. "V Jeruzalémě poblíž ultraortodoxní čtvrti Me'a Še'arim je dodnes ulice, která se po pradědečkovi jmenuje. A já v každé knize některou ze svých postav přiměji, aby tou ulicí prošla nebo se alespoň mihla v její blízkosti," řekl.

Jehošua, jenž přes čtyřicet let přednášel komparatistiku na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, bývá pravidelně řazen mezi kandidáty na Nobelovu cenu za literaturu. Je zřejmě nejvýraznějším představitelem první generace spisovatelů, kteří se prosadili po vzniku Státu Izrael. Zároveň ale patří k těm, kteří se již od politických a společenských otázek posunuli k osobnějším tématům jednotlivce a rodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy