Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.
Video: Arte Journal

Reinhard Kleist

◼ pátek 11. května, 14.00, Sál komiksů - Pravé křídlo, setkání s autorem, moderuje Tomáš Chlud
◼ pátek 11. května, 15.00, S119 - Střední hala, autogramiáda ke knize Nick Cave: Mercy On Me
◼ pátek 11. května, 17.00, Pavilon Rosteme s knihou před Průmyslovým palácem, Reinhard Kleist kreslí a Argokapela hraje písně Nicka Cavea

Netradiční cestou své účinkování na veletrhu završí průkopník německého grafického románu Reinhard Kleist, jehož díla charakterizuje expresivní linka a používání černobílé.

Neboť v Praze představí svou aktuální knihu o hudebníkovi Nicku Caveovi, která čerpá mimo jiné z polopravd a spekulací, v pátek odpoledne bude Kleist kreslit obrázky vztahující se ke Caveovi za živého doprovodu kapely složené mimo jiné z pracovníků nakladatelství Argo.

Kleist patří k nejoceňovanějším německým autorům, několikrát získal prestižní komiksovou cenu Max-und-Moritz-Preis. Rodák z Kolína nad Rýnem vystudoval grafiku a design v Münsteru. Do čtrnácti jazyků včetně češtiny byla přeložena jeho komiksová kniha o temné stránce života countryového zpěváka Johnnyho Cashe. Výraznými, takřka filmovými obrazy Kleist vyprávěl příběh "muže v černém", jenž byl plný výkyvů, úspěchů i pádů vyvolaných drogovými či alkoholovými excesy.

V češtině dále vyšel Kleistův komiks Boxer o polském židovském boxerovi, který přežil koncentrační tábor jen díky tomu, že pro obveselení dozorců bojoval na život a na smrt proti spoluvězňům, nebo Sen o olympiádě. V tomto díle autor zpracoval příběh Somálky, která chtěla účinkovat na Letních olympijských hrách 2012 v Anglii, těsně předtím se však utopila při útěku z vlasti.

Kleistův komiks tedy v druhém plánu také líčil utrpení, které uprchlíci zažívají při cestě do Evropy. "Snad udrží naše vědomí v bdělém stavu, abychom vnímali, že za okrajovými poznámkami v médiích o uprchlické politice se skrývají konkrétní osudy a za abstraktními čísly lidské životy," věří autor.

Ten bude z Prahy pokračovat do Vídně, kde vystoupí 14. května, a do Bratislavy. Tam se 18. května zúčastní Bratislavského knižního festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy