Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Talent roku: Milan Al-Ashhab

Za talent roku byl prohlášen šestadvacetiletý český houslista Milan Al-Ashhab, nositel první ceny z prestižní soutěže Fritze Kreislera konané ve Vídni. Tam uspěl v konkurenci šesti desítek interpretů. Pro Al-Ashhaba nešlo o první úspěch: už vloni na jaře vyhrál konkurz New York Concert Artists.

Exotické jméno má Milan Al-Ashhab po palestinském otci. V Palestině přišel na svět také jeho syn, který se ale v pěti letech s matkou a sestrou přestěhoval do severních Čech. "Měl jsem dva mateřské jazyky, ale tím, že od pěti let arabštinu nepoužívám, se mi kompletně vykouřila z hlavy, i když do Jeruzaléma za tatínkem pravidelně jezdím," vysvětlil v nedávném rozhovoru houslista, který začínal v chomutovské základní umělecké škole. Odtud pokračoval na hudební školu v Mostě a konzervatoř v Teplicích.

Nedávno byl Al-Ashhab přijat na postgraduální kurz a stal se posluchačem vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst. Letos vystoupí na festivalu Pražské jaro s pianistou Adamem Skoumalem.

 

Právě se děje

Další zprávy