Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Vokální výkon: Pražský filharmonický sbor

Křišťálovou trofej Classic Prague Awards za vokální výkon obdržel Pražský filharmonický sbor, který byl zároveň poctěn i speciální Cenou České televize. Ocenění za vokální výkon si sbor vysloužil koncertním provedením Berliozovy opery Faustovo provedení, která měla premiéru předloni v březnu v pražském Národním divadle. Cenu převzal sbormistr Lukáš Vasilek.

Pražský filharmonický sbor, který byl založen roku 1935 a je nejstarším profesionálním sborem československé historie, poslední dobou slaví nejeden úspěch. Jeho nedávná nahrávka kantát Bohuslava Martinů pro značku Supraphon získala nominaci na prestižní anglickou cenu BBC Music Magazine.

Začátkem loňského roku sbor po 30 letech absolvoval turné po Rusku, kde vystoupil v Mariinském divadle, s Petrohradskou filharmonií nebo v Moskvě s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského.

Pražský filharmonický sbor si dále pochvaluje třeba renomovaný dirigent Zubin Mehta, jenž ho několikrát přizval na vystoupení s Izraelskou filharmonií. Letošní sezonu sbor uzavře koncertem na festivalu Smetanova Litomyšl, kde spolu s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského a dirigentem Vladimirem Fedosejevem uvede Musorgského operu Boris Godunov. A příští rok Pražský filharmonický sbor čeká mimo jiné další vystoupení na slavném festivalu Beethovenfest v německém Bonnu.

 

Právě se děje

Další zprávy