Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Cena za celoživotní přínos: Soňa Červená

Už na konci loňského listopadu porota oznámila, že cenu Classic Prague Awards za celoživotní přínos obdrží operní pěvkyně Soňa Červená a sbormistr Josef Pančík.

"Oba laureáti patří mezi neodmyslitelná jména české klasiky. Ocenění za celoživotní přínos vnímáme jako naši formu poděkování za to, co všechno pro tuzemskou kulturu udělali," uvedl ředitel soutěže Jiří Besser.

Letos třiadevadesátiletá Soňa Červená je dosud aktivní herečkou a operní pěvkyní, která v 60. letech minulého století za dramatických okolností emigrovala z totalitního Československa a po roce 1989 se vrátila zpět.

V Praze byla Červená k vidění naposledy minulý měsíc na dvou vánočních koncertech ve Foru Karlín, v Brně vloni účinkovala v inscenaci Čajkovského opery Piková dáma, inspirované novelou Alexandra Sergejeviče Puškina.

 

Právě se děje

Další zprávy