Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Crossover: Katta

Nejzajímavější crossoverový, tedy nadžánrový projekt dle porotců vymyslela varhanice a zpěvačka Kateřina Chroboková, která vystupuje jako Katta.

S autorským počinem Vox Organi uspěla nad zavedenými jmény jako kapelou Čechomor či producentem Floexem. Konkrétně byla Katta oceněna za varhanní recitál z loňského září v Olomouci.

Havířovská rodačka Chroboková je hráčkou na varhany a zpívající skladatelkou. Výrazně na sebe upozornila před třemi lety albem Organ Works - Veni Sancte Spiritus. Na něj kromě interpretací Bachových, Pärtových či Messiaenových kompozic zařadila též vlastní skladby.

Dnes už má Chroboková za sebou účinkování s belgickým orchestrem Anima Eterna, švýcarským Zurich Chamber Orchestra nebo recitál na festivalu Struny podzimu, kde vystoupila ve stejný večer jako americký varhaník Cameron Carpenter.

 

Právě se děje

Další zprávy