Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Cena za celoživotní přínos: Josef Pančík

Druhý držitel ceny za celoživotní přínos Josef Pančík je renomovaný sbormistr. Na brněnské konzervatoři roku 1959 absolvoval obor varhany, později se začal věnovat dirigování.

Přes půlstoletí působil ve funkci sbormistra brněnské Janáčkovy opery, zapsal se také svými angažmá v Brněnských madrigalistech, kde byl do roku 1992, a Pražském komorním sboru v letech 1992 až 2006.

Pančík vychoval mnoho umělců na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a jeho sbormistrovské umění je zachyceno v bezpočtu nahrávek Rachmaninových, Dvořákových, Janáčkových, Sukových či Ebenových děl, obzvláště u zahraničních renomovaných firem.

Již roku 1998 Pančík převzal Cenu města Brna za zásluhy na tamním hudebním životě a za popularizaci města Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy