Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Komorní výkon: Bennewitzovo kvarteto

Z vítězství v kategorii komorní výkon se na cenách Classic Prague Awards radovalo Bennewitzovo kvarteto. To vloni v lednu vystoupilo v Dvořákově síni pražského Rudolfina, na programu byly smyčcové kvartety Roberta Schumanna, Bohuslava Martinů a Franze Schuberta.

Bennewitzovo kvarteto vzniklo koncem 90. let minulého století na půdě Akademie múzických umění v Praze. Samo uvádí, že největším přínosem pro růst souboru byly osobnosti Rainera Schmidta, člena proslulého Hagen Quartetu, s nímž Bennewitzovo kvarteto spolupracovalo v Madridu v letech 2002 až 2004, a posléze Waltera Levina z někdejšího LaSalle Quartetu z Hudební akademie ve švýcarské Basileji.

Právě tam Bennewitzovo kvarteto působilo coby rezidenční soubor a souběžně s vlastním studiem v letech 2004 až 2006 zde vedlo kurz komorní hry pro mladá kvarteta.

V minulosti Bennewitzovo kvarteto vyhrálo soutěž Nadace Bohuslava Martinů, získalo Cenu Českého spolku pro komorní hudbu, dvě ocenění na soutěži ARD v Mnichově, zlatou medaili na International Chamber Music Competition v japonské Ósace a především vyhrálo kvartetní soutěž Paolo Borciani v Itálii. Díky ní se soubor vypravil na turné čítající 50 koncertů v Evropě a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy