Česká filharmonie přivítá Pappana nebo Rattla, sezonu otevře dvořákovským programem

ČTK ČTK
21. 3. 2023 14:30
Česká filharmonie hodlá v příští 128. sezoně reflektovat projekty nazvané Rok české hudby a Smetana 200. Novou sezonu zahájí v pražském Rudolfinu 27. září s díly Antonína Dvořáka, kromě šéfdirigenta Semjona Byčkova bude pravidelně vystupovat s oběma hlavními hostujícími dirigenty Jakubem Hrůšou a Tomášem Netopilem, oznámilo vedení.
Šéfdirigent Semjon Byčkov hned zkraje uvede devět koncertů věnovaných výhradně dílu Antonína Dvořáka.
Šéfdirigent Semjon Byčkov hned zkraje uvede devět koncertů věnovaných výhradně dílu Antonína Dvořáka. | Foto: ČTK

"Česká filharmonie se těší na novou sezonu, protože bude výrazněji ve znamení české hudby kvůli roku 2024, kdy je řada výročí českých skladatelů. Už letos na podzim sezonu otevřeme velkým dvořákovským programem," avizuje generální ředitel David Mareček.

K nejoslnivějším hostům sezony má patřit sir Antonio Pappano, jehož dirigentský debut u České filharmonie na listopadových mimořádných koncertech zahrne skladbu Nänie od Johannese Brahmse, Mendelssohnův houslový koncert a druhou řadu Dvořákových Slovanských tanců. K prvnímu českému orchestru se v příští sezoně vrátí dirigenti Simon Rattle, Giovanni Antonini nebo Franz Welser-Möst. Debutově se představí Tugan Sochijev a Nicholas Kraemer.

Ředitel České filharmonie David Mareček.
Ředitel České filharmonie David Mareček. | Foto: ČTK

S filharmoniky znovu vystoupí houslistka Janine Jansenová, klavíristé Pierre-Laurent Aimard a Emanuel Ax nebo klavíristka Wang Jü-ťia, z českých umělců například houslisté Josef Špaček a Jiří Vodička či klavírista Lukáš Vondráček.

Šéfdirigent Semjon Byčkov zkraje sezony uvede devět koncertů věnovaných výhradně dílu Antonína Dvořáka, sólisty budou houslista Augustin Hadelich, violoncellista Pablo Ferrández a rezidenční umělec sezony, klavírista András Schiff. Projekt Rok české hudby 2024 pak otevře novoroční galakoncert pod taktovkou Jakuba Hrůši složený z děl českých tvůrců. Jako sólista se představí houslista Jiří Vodička. Dalšími významnými počiny v rámci celoročního cyklu oslavujícího tuzemskou hudbu se stanou dvě koncertní provedení oper: jednoaktovku Ariadna Bohuslava Martinů připraví Tomáš Netopil, Jakub Hrůša nastuduje Příhody lišky Bystroušky od Leoše Janáčka.

16. a 17 listopadu se uskuteční Koncerty pro svobodu a demokracii s díly Johannese Brahmse, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Dvořáka. Dvacáté výročí vstupu České republiky do Evropské unie těleso oslaví začátkem května symbolicky Devátou symfonií Ludwiga van Beethovena.

V březnu příštího roku orchestr připomene 200. narozeniny Bedřicha Smetany vydáním nové nahrávky Mé vlasti. Tento cyklus pak v červenci zahraje s Tomášem Netopilem na festivalu Smetanova Litomyšl. Tamtéž dirigent Hrůša s Českými filharmoniky provede smetanovský zahajovací koncert i Smetanovu Libuši. Pražskou sezonu České filharmonie ukončí 26. června příštího roku koncert pod širým nebem na Hradčanském náměstí, kde Petr Altrichter představí další skladby českých autorů ve vokálně instrumentálním programu.

Ze zahraničních zájezdů čeká první český orchestr turné do Jižní Koreje a Japonska, na jaře 2024 pak do Španělska, Belgie, Francie, Rakouska a Německa. Projekt vyvrcholí na konci roku v USA trojím vystoupením ve slavné newyorské Carnegie Hall. Dvořákovy Symfonie č. 7, 8 a 9 a tři koncertantní předehry nahraje orchestr se Semjonem Byčkovem pro vydavatelství Pentatone.

Příspěvková organizace ministerstva kultury Česká filharmonie hospodaří se 400 až 450 miliony korun ročně. Podle generálního ředitele Davida Marečka zaznamenala nárůst sponzorů a soukromých partnerů, jejichž podíl vzrostl z pěti až k 15 procentům. Generálním partnerem orchestru je ČEZ, globálním partnerem PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy