Ozvaly se stovky židovských umělců. Odsuzují oscarový projev režiséra o Gaze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 3. 2024 19:32
Více než 450 židovských umělců, manažerů a hollywoodských pracovníků v úterý odsoudilo oscarový projev režiséra Jonathana Glazera, jehož snímek Zóna zájmu získal sošku pro nejlepší zahraniční film. Glazer, který je sám Žid, v děkovné řeči kritizoval izraelské počínání na palestinských územích, jež podle něj vede k dehumanizaci Palestinců i Izraelců.
Glazerův oscarový film Zóna zájmu (na snímku) ukazuje obyčejný rodinný život velitele koncentračního tábora.
Glazerův oscarový film Zóna zájmu (na snímku) ukazuje obyčejný rodinný život velitele koncentračního tábora. | Foto: Aerofilms

"Stojíme zde jako muži stavící se proti tomu, aby jejich židovství a holokaust byly uneseny okupací, která uvrhla do konfliktu tolik nevinných lidí, ať už jde o oběti útoku ze 7. října v Izraeli, nebo o pokračující útok na Gazu," řekl minulý týden Glazer, když přebíral Oscara po boku producenta Jamese Wilsona a obchodníka Lena Blavatnika.

Podle autorů otevřeného dopisu však právě těmito slovy podnítil další vlnu nenávisti vůči Židům. O dopisu informoval deník The Guardian. Podepsali jej mimo jiné režisér Eli Roth, herečka Jennifer Jason Leigh či Nancy Spielberg, producentka a sestra režiséra Stevena Spielberga.

Producent James Wilson, obchodník Leonard Blavatnik a režisér Jonathan Glazer přebírají Oscara za film Zóna zájmu.
Producent James Wilson, obchodník Leonard Blavatnik a režisér Jonathan Glazer přebírají Oscara za film Zóna zájmu. | Foto: ČTK / AP

Signatáři v parafrázi Glazerova obratu "odmítají, aby jejich židovství bylo uneseno za účelem vyvození morálního srovnání mezi nacistickým režimem, který se snažil vyhladit celou rasu lidí, a izraelským národem, který se snaží odvrátit své vyhlazení", uvedli.

"Používání slov jako 'okupace' k popisu původního židovského národa bránícího svou vlast, která je tisíce let stará a byla uznaná jako stát OSN, zkresluje historii. Dává to za pravdu novodobé krvavé pomluvě, jež podněcuje rostoucí protižidovskou nenávist po celém světě, ve Spojených státech i v Hollywoodu," pokračovali.

Glazerova děkovná řeč se na slavnostním ceremoniálu v losangeleském Dolby Theatre dočkala vřelého přijetí. Nadšeně jí tleskal například herec Mark Ruffalo, nominovaný na cenu pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli díky snímku Chudáčci, doplňuje web Variety.com.

Režisér Jonathan Glazer s Oscarem za film Zóna zájmu.
Režisér Jonathan Glazer s Oscarem za film Zóna zájmu. | Foto: Reuters

"Všechny naše volby," řekl Glazer, "byly učiněny tak, aby odrážely a konfrontovaly nás v současnosti. Ne abychom řekli, podívejte se, co dělali tehdy, ale spíše proto, abychom se podívali, co děláme teď. Náš film ukazuje, kam vede dehumanizace ve své nejhorší podobě. Utváří celou naši minulost i současnost," dodal režisér. Jeho snímek Zóna zájmu zachycuje život rodiny velitele koncentračního tábora v Osvětimi.

První kritiky se Glazerův projev dočkal hned minulé pondělí bezprostředně po předávání Oscarů. Liga proti hanobení, což je americká nezisková organizace bojující proti antisemitismu známá pod zkratkou ADL, jeho slova označila za "morálně odsouzeníhodná".

Výkonný producent Zóny zájmu Danny Cohen uvedl, že v tomto ohledu s Glazerem "zásadně nesouhlasí".

Nejsilněji režiséra zkritizoval László Nemes, maďarský autor filmu o holokaustu Saulův syn z roku 2015.

"Měl raději mlčet. Takhle prokázal, že neví vůbec nic o historii a silách, které se snažily vyhladit civilizaci, ať už před holokaustem, nebo po něm," řekl Nemes, podle nějž Glazer použil podobné argumenty jako "propagandisté, jejichž jediným cílem je ve finále vyhladit vše židovské z povrchu zemského".

Za režiséra se naopak postavili filmař Asif Kapadia, herečka Zoe Kazan nebo komentář v izraelském deníku Haarec.

Glazera se zastal také šéf muzea v Osvětimi, polský historik Piotr Cywiński. "Vyslovil univerzální morální varování před dehumanizací. Jeho cílem nebylo klesnout na úroveň politického diskurzu. Kritici, kteří očekávali jasný politický postoj nebo film výhradně o genocidě, nepochopili hloubku jeho poselství," napsal na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Video: Sestřih důležitých momentů letošních Oscarů

Sestřih nejdůležitějších momentů z 95. ročníku udílení cen Oscar. | Video: Associated Press
 

Právě se děje

Další zprávy