Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Skladba Folivor z debutového alba kapely Sněť. | Video: Blood Harvest

Sněť

V rockové kategorii akademici vybrali album Mokvání v okovech, debut undergroundové metalové kapely Sněť. Ta existuje od roku 2018 a reaguje na zájem o death metal v podobě, v jaké se hrál zkraje 90. let minulého století. Deska vyšla vloni na jaře na švédském labelu Blood Harvest, americkém Headsplit Records a německém Lycanthropic Chants.

"Jak vidíte, v muzice je možné všechno, i to, že vyhrajeme my. Jsme neskonale překvapení, jak je vůbec možné, že deathmetalová kapela i po 90. letech může vyhrát takovouhle cenu," rozesmáli členové kapely účastníky večera. Následně však oznámili, že se sošku rozhodli nepřevzít na protest proti organizaci OSA. "Je to největší problém undergroundu. OSA je zkur*ená věc," dodali.

Ochranný svaz autorský existuje od roku 1996 a vybírá peníze od živnostníků či pořadatelů koncertů pro držitele autorských práv, například za hraní jejich skladeb v rádiích, televizích nebo naživo. Peníze svaz přerozděluje více než třem milionům tvůrců z celého světa. S nápadem upravit stávající praxi před časem přišel například pirátský poslanec Jakub Michálek.

 

Právě se děje

Další zprávy