Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Ivo Kahánek.
Ukázka z Kahánkovy nahrávky kompletních Dvořákových klavírních děl. Foto: Petr Kurečka | Video: Supraphon

Ivo Kahánek

Už několik let akademie udílí též Anděla za klasickou hudbu. Tuto středu jej získal virtuos Ivo Kahánek, který nahrál komplet klavírních děl Antonína Dvořáka. Záznam v podobě čtyř CD, vydaných Supraphonem, zahrnuje větší cykly, příležitostné skladby i několik kuriozit. "Nejtěžší byl časový pres, protože vzhledem k termínovým možnostem sálu a týmu bylo nutné nahrát pět hodin hudby během pouhých tří měsíců," popsal klavírista.

Kahánek je vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2004. Má za sebou mnoho úspěšných vystoupení, mimo jiné v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartetem nebo Berlínskou filharmonií pod vedením Simona Rattla. Jeho nahrávka Dvořákova Klavírního koncertu s Bamberskými symfoniky a Jakubem Hrůšou slavila úspěch také na cenách BBC Music Magazine Awards. V Česku pravidelně účinkuje na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Dvořákova Praha.

"Jsem trochu dojatý, je to už můj druhý Anděl, tím spíš jsem to nečekal," řekl ve středu Kahánek a poděkoval kolegům. Anděla symbolicky věnoval Václavu Máchovi, klavíristovi České filharmonie. Ten před několika dny zemřel, bylo mu třiačtyřicet let. "Vašku, je to pro tebe, sbohem, kamaráde," vzkázal Kahánek.

 

Právě se děje

Další zprávy