Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Nikol Bóková hraje baladu Manfred od Vítězslava Nováka. | Video: Nikol Bóková

Nikol Bóková

Jazzovou nahrávkou roku se stal Prometheus od klavíristky Nikol Bókové. Ta se donedávna věnovala převážně interpretaci klasické hudby, také ale skládá. Její tvorba se rozprostírá mezi jazzem, vážnou hudbou, minimalismem i popem. V posledních letech vydala alba Inner Place, Unravel a právě vítězného Promethea. Ten vyšel opět na značce Animal Music.

"Když jsem byla nominovaná za desku Inner Place, zavolal mi táta a říká: Kokolko, já slyšel, že jsi byla nominovaná na nějakého Zlatého lva," vzpomínala ve středu Bóková. Zlatý lev se jmenuje cena udílená benátským festivalem, Českého lva dostávají filmaři. "Přestože se v těch věcech táta nevyznal, měl by radost, že tu můžu stát a držet sošku za album, které jsem vytvořila pro něj," dodala klavíristka, jejíž otec zemřel předloni. "Ze srdce děkuji všem, pro které mohu tvořit, moc děkuji za tohoto Zlatého lva," rozloučila se.

 

Právě se děje

Další zprávy