Od Agáty po Želvu. Vyšel zpěvník písní Olympicu, pokřtil ho Kocáb

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 4. 2023 17:24
Zpěvník s 60 písněmi Olympicu pokřtil tento čtvrtek v pražské Malostranské besedě hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Akce byla součástí oslav 60 let slavné kapely, stejně jako turné nazvané Vlak, co nikde nestaví. Olympic jej zahájil ve vyprodané pražské Lucerně loni v listopadu.
Petr Janda a Michael Kocáb křtí zpěvník Olympicu.
Petr Janda a Michael Kocáb křtí zpěvník Olympicu. | Foto: ČTK

Záznam tohoto večera nedávno vysílala Česká televize, stále ho lze pustit na jejím webu. Minulý měsíc sestava zaplnila pražské Forum Karlín, ve šňůře bude pokračovat také v dalších měsících. A nejnověji oznámila bonusový koncert s "hosty, originální projekcí a velkolepou scénou", který se uskuteční 18. prosince v pražské O2 areně. Vstupenky v cenách 990 až 4990 korun jsou k dispozici v sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Nyní vydaný zpěvník dal dohromady osmdesátiletý frontman Petr Janda. Obsahuje abecedně seřazené skladby od Agáty až po Želvu. Jako bonus přináší fotografie všech sestav Olympicu. "Těch písniček je opravdu hodně a nechtěli jsme tam nacpat jenom ty chronicky známé, snažíme se ještě nějakým způsobem ošetřit budoucnost," vysvětluje Janda. "Zpěvník určitě vyvolá kontroverze, že tam mělo být tohle a tohle ne, ale toho se nelze vyvarovat. Vždyť jsem natočili s Olympicem nějakých pět stovek písní. Těch 60 písní je asi čtyři a půl desky, a my jich vydali třiadvacet," připomíná.

Novinku tento čtvrtek v Malostranské besedě pokřtil Michael Kocáb z kapely Pražský výběr. "Miluju desku Želva. Písně Petra Jandy se dají hrát i u táboráku, kde se jejich kvalita prověřuje. Desky a cédéčka možná zmizí, ale noty jsou věčné. Hudba by měla přežít v notách," uvedl Kocáb. Petr Janda pak na čtvrteční akci připomněl, že se chystá ještě dotisk publikace Dávno z roku 2011, která vyjde pod názvem Dávno plus.

Členové Olympicu na současném turné dávají najevo, že nechtějí jen vzpomínat. Vedle starších hitů Osmý den, Dynamit, Želva nebo Jasná zpráva hrají například píseň Pálím tvář ze zatím posledního alba Kaťata vydaného roku 2020. "Pojďme se domluvit, že slavíme šedesátku a těšíme se na oslavy sedmdesátky," navrhl bubeník Martin Vajgl.

Olympic k 60. výročí již koncem loňského roku představil také limitovaný box pěti vinylů, obsahujících symbolických 60 hitů. Vedle různobarevných LP zahrnuje podpisové karty, historický a současný plakát, fotoknihu nebo podrobnou historii kapely v bookletu.

Kapela byla založena roku 1962 pod názvem Karkulka, což byla zkratka pro Karlínský kulturní kabaret. Formace byla pak přejmenována podle klubu v pražské Spálené ulici. Současnou sestavu tvoří Petr Janda, který je ve skupině iniciované Miloslavem Růžkem od roku 1963, a baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Pavel Březina přibyl předloni na jaře.

Loňské osmdesátiny Petra Jandy a šedesátiny Olympicu v neposlední řadě inspirovaly pražské Divadlo Broadway k novému muzikálu Okno mé lásky, jenž měl premiéru v listopadu. Bilancuje frontmanovu tvorbu, příběh ale vypráví o talentovaném sprejerovi s komplikovaným dospíváním. "Nemá smysl podrobně rozebírat různé scenáristické, režijní a scénografické nešikovnosti. Ve třiapůlhodinovém představení by se ale dalo určitě škrtat," napsalo o něm Aktuálně.cz.

Video: Anticharta je zbytečně rozpatlaná věc, nikoho jsme neudali ani nezavřeli, říká Janda

Nikdy jsme neměli zásadní průšvih, proto nás nezakázali, řekl v roce 2018 zpěvák Petr Janda z Olympicu v rozhovoru pro DVtv. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy