To budu vyprávět pravnoučatům, řekl Janda. Na šedesátinách Olympicu někteří plakali

To budu vyprávět pravnoučatům, řekl Janda. Na šedesátinách Olympicu někteří plakali
Vlevo je host Michal Pavlíček, vpravo Petr Janda.
Petr Janda.
Vpravo je Petr Janda, vlevo host Michal Prokop.
Petr Janda.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
19. 11. 2022 6:59
Vyprodaný velký sál pražské Lucerny v pátek hostil úvodní koncert turné, kterým skupina Olympic slaví 60. výročí. Nostalgický program nadchnul fanoušky, kteří zpívali refrény známých písní. Při skladbách jako Taky jsem se narodil bos, Dávno nebo Já nejsem zlej měli zejména někteří starší posluchači slzy v očích.

Olympicu přišlo na jeviště pogratulovat několik hostů. Dočkal se ovací vestoje a lidé ho vytleskali na dva přídavky. Výpravnou show zakončil song Dědečkův duch. "To budu vyprávět svým pravnoučatům," podotkl zpěvák a kytarista Petr Janda při pohledu na bouřící hlediště.

Koncert se v Lucerně opakuje tuto sobotu 19. listopadu, dalších 58 vystoupení v rámci turné k jubileu muzikanty čeká. V prosinci navštíví dvakrát Brno nebo jednou Zlín a Liberec.

Páteční večer na scéně evokující vlakové kupé efektně zahájila skladba Vlak, co nikde nestaví, během níž kapela na projekční ploše představila videoklip. Coby první host vystoupil Michal Prokop, jenž za doprovodu archivních záběrů bývalých členů Olympicu zazpíval starý hit Snad jsem to zavinil já.

Hned v první části vystoupení ale umělci dali najevo, že nechtějí jen vzpomínat. Za starší hit Osmý den zařadili Pálím tvář ze zatím posledního, dva roky starého alba Kaťata. Období monotematických desek Olympicu připomněly písně a Okno mé lásky z projektu Ulice. Nečekanou vsuvkou byla akustická část, kdy všichni čtyři hudebníci vzali do rukou kytary a v komorní atmosféře uvedli Bon soir, mademoiselle Paris a Kufr.

Dalším hostem byl Michal Pavlíček, jenž zaimprovizoval kytarové sólo ve Je to tvá vina. Píseň Nikdo nejsme akorát zazpíval Milan Peroutka mladší, syn zemřelého bubeníka Olympicu.

Dalšího již nežijícího člena sestavy, klávesistu Milana Berku, ve skladbě Dynamit nahradil Marek Ztracený. Mezi hosty byla i dcera Petra Jandy Marta v písni Jako za mlada nebo bývalý člen Jiří Valenta, který hrou na foukací harmoniku ozdobil titulní skladbu nahrávky Želva z roku 1968, považovanou za první českou bigbítovou dlouhohrající desku.

Oblíbenou Jasnou zprávu s Jandou zapěla Linda Finková. Závěrečné přídavky Otázky a Slzy tvý mámy s kapelou zpíval celý sál.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka a později přejmenován dle klubu v pražské Spálené ulici. Jeho současnou sestavu tvoří Petr Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, a baskytarista Milan Broum, jenž přišel roku 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Pavel Březina přibyl předloni na jaře.

Letošní osmdesátiny zpěváka a kytaristy Jandy s šedesátinami Olympicu inspirovaly pražské Divadlo Broadway k uvedení muzikálu Okno mé lásky. Na halfplayback, to znamená naživo zpívané s předtočenou hudbou, v něm zní více než dvě desítky vesměs známých písní této formace. "Okno mé lásky se ničím výrazně nevymyká ze žánru takzvaného hitmuzikálu, který se úspěšně zabydlel v českém hudebním divadle posledních dvaceti let," napsalo o muzikálu Aktuálně.cz.

O kapele také natáčí dokumentární film režisérka Olga Špátová. Ta se pohybovala na pódiu s kamerou při letním koncertu Olympicu na libereckém festivalu Benátská.

 

Právě se děje

Další zprávy