Nohavica natočí na koncertech CD a sám si ho prodá

Jitka Gráfová
13. 1. 2008 14:12
Lístky na natáčení zmizely z pokladen za pár hodin
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Těšínský písničkář ve čtvrtek opět vyráží mezi fanoušky, kteří mu rozumějí a nepíší o něm hanlivé písně. Po DVD tentokrát na osmi ostravských koncertech natočí CD nových písní.

Nohavica rád se svými fanoušky komunikuje přes internet, nabízí jim on-line přenosy a nechá je stahovat ostošest.

Má dostatek příznivců na to, aby se mohl odříznout od klasických distribučních kanálů, a ví, že ve výsledku ani na hudbě zdarma neprodělá. I tentokrát rozjíždí marketingovou hru.

"Nové album si můžete už nyní objednat prostřednictvím mého webu. Získáte tak nejen výhodu přednostního doručení bezprostředně po vydání v polovině února, ale také výhodnou sníženou cenu 199 korun + poštovné," píše na svých webových stránkách, pomocí kterých je v kontaktu s fanoušky podobně jako v zahraničí alternativní hvězdy.

Jaromír Nohavica také zpíval s publikem. O kozlovi, který snědl svému pánovi červené tričko.
Jaromír Nohavica také zpíval s publikem. O kozlovi, který snědl svému pánovi červené tričko. | Foto: Ondřej Besperát

A už teď je jisté, že o zájemce rozhodně nouze nebude. Kdo si bude chtít nové album nazvané Ikarus koupit v klasickém obchodě, nejspíš si počká nejmíň do března.

Nohavica střídmým vystupováním u fanoušků vytváří velký hlad. Jako obvykle lístky na "nahrávací" koncerty mizely z předprodeje neuvěřitelnou rychlostí.

Dostaly se na pulty 17. prosince a doba vyprodání byla většinou závislá jen na rychlosti tisku vstupenek v pokladnách a celkové kapacitě sálu. Pohybovala se od jedné a půl hodiny do tří hodin.

"Rekord drží předprodej ve Vratimově, kde vstupenky zmizely za 34 minut," píše zpěvák. V DK Akord čekali zájemci o vstupenky na začátek předprodeje ve 14 hodin už od deváté ranní.

Miniturné začne písničkář ve čtvrtek 17. ledna právě v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, pokračuje do DK Poklad v Ostravě-Porubě a poté do Divadla A. Dvořáka.

O den později vystoupí v klubu Fabrik, následuje Dům kultury města Ostravy, Kino Hvězda ve Vratimově. Pro studenty zazpívá na Vysoké škole báňské a poslední představení je naplánováno do Klubu Parník na 24. ledna.

Na podzim pak připravuje velké zahraniční On the road 2008 a o svých dalších plánech píše: "Znalci Mozartovy operní tvorby jistě tuší, že k dosavadním dvěma překladům libret chybí ještě to třetí slavné - Figarova svatba. Přebásnění tohoto libreta se potáhne jako červená nit celým rokem."

V prosinci se objevila na pultech kniha Josefa Rauvolfa Hledání Jaromíra Nohavici, která se opírá o obsáhlé citace z webových stránek, z písničkářova Archivu pod lupou a z novinových a časopiseckých rozhovorů.

"Nutno podotknout, že kniha je sice vydána bez souhlasu a autorizace Jaromíra Nohavici. Je ale sestavena korektně a solidně," říká zpěvák.

To už byla česká média plná kauzy, kterou odstartoval písničkář Jaromír Hutka, když na Nohavicovu adresu složil píseň Udavač z Těšína.

V ní odkazuje na jeho angažmá u StB a hlavně na koncert ve Vídni, kam prý mohl v létě 1989 vyjet výměnou za informace o emigrantech včetně Karla Kryla.

Skladba kolovala e-maily, písničkářská kauza plnila noviny včetně bulváru stejně jako odhalení Josefa Dvořáka nebo Jana Kanyzy.

Na Rauvolfa naváže Nohavica vlastní autorskou knížkou s kompletním Archivem pod lupou i s přiloženými audio a videoukázkami. Vydání plánuje na rok 2009, zatím je prý zhruba v polovině.

 

Právě se děje

Další zprávy