Ladovská zima: Nohavicův hit z internetu

ČTK, kul
13. 3. 2006 16:30
Praha - Jaromír Nohavica čím dál víc komunikuje se svými fanoušky bez prostředníků. Kromě živého alba nabízí na svých stránkách ke stažení i další skladby.
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Nejnovější a čím dál populárnější je čtyřminutová Ladovská zima, zaznamenaná 12. února na koncertě v Hranicích. Nohavica ji umístil na své internetové stránky do rubriky Písničkový blog. V satirickém songu, který si lidé posílají také e-mailem, mimo jiné zpívá: V Praze kalamita jak na Sibiři: tři centimetry sněhu - a u Muzea čtyři!

V ostravském nářečí tu reaguje na dlouhé mrazy, nebývalou sněhovou nadílku i smíšené reakce Čechů. Hit už dnes nemusí projít rukama vydavatele ani existovat ve zvukové konzervě.

Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica | Foto: Aktuálně.cz

"Jsou pocity a nálady, které si přímo říkají o reflexi. Jak jinak než hudební," píše Nohavica v komentáři. Životnost jednotlivých stránek tohoto "zápisníku hudebních fejetonů" bude prý různá - měřítkem bude chuť lidí se k nim vracet. Nohavicův blog obsahuje zatím tři písničky, které lze volně stáhnout.

Populární písničkář umístil už dřív na své internetové stránky zdarma ke stažení album nazvané Pražská pálená. Obsahuje dvě desítky písní z lednových  koncertů v Praze. Možnost stáhnout si skladby už prý využily tisíce lidí.

Nohavica je asi nejpopulárnější z českých hudebníků, kteří nabízejí zdarma svou tvorbu ke stažení. Příklonem k téhle cestě za posluchači se ovšem už nějakou dobu netají třeba písničkář Jan Burian; minimálně ukázky z alb nabízí na internetu vydavatelství Indies Records či některé "elektronické labely".

Za Nohavicovou sympatickou snahou jít bez oklik za svými příznivci není třeba vidět vypočítavost; ostatně koncerty má vyprodané i tak a jeho CD patří mezi nejúspěšnější. Ale ztrát se bát jistě nemusí; na podobně "antihvězdnou" vstřícnost dnes lidé slyší...

 

Právě se děje

Další zprávy