Nohavicův koncert na webu táhl. Hrál pro 23 tisíc lidí

Jitka Gráfová
16. 8. 2007 9:22
Experiment dokázal, že folk a internet k sobě patří
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hukvaldy - Jaromír Nohavica svým fanouškům nachystal virtuální překvapení: Koncert z Hukvald přenášel živě na svých internetových stránkách.

"Nedělní koncert z Hukvald poslouchalo celkem 23 tisíc lidí," uvedla pro Aktuálně.cz jeho koncertní manažerka Jana Linková.

Nohavica nicméně hned na začátku zdůraznil, že živou hudbu žádná technologie nenahradí. "Živý koncert jako setkání interpreta s posluchači nikdy nevypálíš," prohlásil.

Populární písničkář měl letos v plánu pouhá dvě vystoupení, na která nebylo snadné sehnat vstupenky. Obě vystoupení vměstnal do tří dnů: nejprve se představil v pátek večer v Dolní Lomné, kde vyprodal areál pro 3200 lidí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Napodruhé rozezpíval publikum v neděli v areálu hukvaldské obory pod tamním hradem. I toto vystoupení v rámci festivalu Janáčkovy Hukvaldy bylo hned vyprodané.

Už v pátek zazněly kromě notoricky známých skladeb i písničky z připravované studiové novinky. Na ní bude Nohavica spolupracovat s hudebníkem Tomášem Kočkem. Ten se představil se svým orchestrem v úloze předkapely.

Nohavica se stal jedním z komerčně nejúspěšnějších českých hudebníků mimo jiné právě díky tomu, že pochopil sílu internetu, který se stal fórem pro diskusi s jeho fanoušky i prodejním místem. Ví, že neprodělá: vstřícný přístup k fanouškům se mu mnohonásobně vrací.

Na internetu tak měl premiéru i jeho meteorologický stesk Ladovská zima, který díky snadnému šíření téměř zlidověl. Ostravský písničkář, básník a překladatel loni v zimě tam dal ke stažení živé album svých starších popěvků pod názvem Pražská pálená, kterému mohli lidé navrhnout vlastní přebal. Nabídky ke stažení využilo sedmdesát tisíc fanoušků.

Jarek Nohavica na zápase pražských Bohemians
Jarek Nohavica na zápase pražských Bohemians | Foto: Ondřej Besperát

Vloni o Vánocích zase Nohavica nadělil svým příznivcům album Od Jarka pod stromeček. Na internetu volně šiřitelné mp3 album obsahuje šest stop, z nichž každá je někomu určená. Úvodní píseň Nový rok je "pro všechny", následující Láska je jak kafemlýnek pro maminku, Remorkér pro babičku, čtená pohádka Jak Huňáč a Fuňáč pořádali olympiádu patří dětem, Dialog u televizoru - předělávka písně Vladimíra Vysockého - je pro tatínka.

Jeho skladby "propagují" spíše věci a hodnoty starosvětské, ale v marketingu se může Nohavica rovnat domácím i zahraničním hvězdám elektronické a alternativní scény, pro které je web samozřejmou částí existence. Chybí snad jen písničkářův profil na MySpace.

Na stránky, které mají anglickou, německou, italskou a polskou mutaci, vystavuje i rarity a písně a videa z archivu. Web Jarka Nohavici najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy