Nejpoutavější přebaly roku 2014? Interpol nebo FKA Twigs

Nejpoutavější přebaly roku 2014? Interpol nebo FKA Twigs
INTERPOL – EL PINTOR. Obrazový poutač desky pátého studiového alba Newyorčanů je jedním z vůbec nejpřitažlivějších, co v loňském roce vznikly. Jeho jednotlivé části přitom mohou samostatně působit nezajímavě – ladné ženské ruce atakují hranici prvoplánové estetičnosti, bezpatkový, sterilní font už potenciál minimalistické trendovosti vyčerpal a černé pozadí – který novodobý hipster by si jej nezamiloval. Vše je ale naruby. Kdyby ty dámské dlaně nebyly natřeny krvavě červenou a neprotiřečily si svou elegancí, kdyby je nenegoval přízemní typ písma a to vše neznásilňoval černočerný background, žádný hodnotící text by teď pod autorčinýma rukama nevznikal. Ten nejlepší dojem podtrhuje i neznámý význam motivu, jejž neprozradil ani jeho autor David Calderley.
SBTRKT – WONDER WHERE WE LAND. Jeden by si z jeho nahrávek i vizuálů pomyslel, že většinu roku žije někde v tropickém deštném pralese a do sampleru nasává ozvěny tamní fauny a flóry. Myšleno samozřejmě s nadsázkou, i když Aaron Jerome Foulds aka SBTRKT nemá k přírodě daleko – jeho otec, dědeček a pradědeček pracovali na farmě. Úlisný disneyovský pes uvelebený na sošné neonové dlani vypadl ze stejného „podnebí“ jako deska samotná – dýchá z něj exotika. Škoda že posluchačem vyfabulovaný svět neodpovídá náladě kolem alba – Foulds ho věnoval zemřelému bratrovi.
ST. VINCENT – ST. VINCENT. Tady není co komentovat – Annie Clarková se posadila na trůn (umělohmotný a růžový dle jejího současného – „nejplastičtějšího“ – alter ega) a odmítla se ho vzdát. A tak jí ho hudební recenzenti ponechali. Minimálně ve třinácti světově nejprestižnějších hudebních médiích se díky frackovitě opracovanému rocku eponymní desky dostala do top 50 alb roku 2014. Skvělá předpověď, Annie.
FUTURE ISLANDS – SINGLES. Série koláží baltimorské umělkyně Beth Hoeckelové, již uveřejnil Rookie Magazine, vyzařuje svobodu a nezávislost zastoupené prvky přírody, nostalgii prostřednictvím analogového zrna i sci-fi odkazy zobrazením vznášejících se těl bez hlav a dolních končetin. Tedy vše, co najdeme i na čtvrtém studiovém albu Singles marylandských Future Islands. Volba padla na obraz s levitujícími ženskými šaty na pozadí mořských vln. Jak příznačné – zpěvák Samuel T. Herring se v textech často obrací na dámské pokolení. Vlny pak symbolizují věčnost, nepřímo proklamovanou tužbu. A koneckonců i nadčasovost desky.
Foto: Aktuálně.cz
Andrea Šafářová
7. 1. 2015 10:50
Vybrali jsme nejpoutavější přebaly zahraničních, ale i českých desek vydaných v roce 2014. Podívejte se.

Fotogalerie - Ve vrcholném období streamovacích služeb se propracovaný vizuál reprezentující vydanou desku stává doplňkem, jejž ocení jen menšina poslušných kupců hudby. Možná proto ale mají vybroušené přebaly významnou roli – zasluhují se mimo jiné o zachování této minority. Navíc hudební průmysl v posledních letech zaznamenává opětovný zájem o analogové nosiče, zejména vinyly, na jejichž větší rozloze se kvalitní umělecká práce vyjímá nejlépe.

Silnou zbraní obrazového doprovodu může být i jeho podprahový efekt. Pochopitelně si pro desku do obchodu nepůjdete jen na základě slupky, promyšlené a neotřelé titulky ovšem hrají klíčovou úlohu při hledání nových hudebních dobrodružství, kdy zvědavost donutí objevitele zajímavého přebalu vnořit se do příběhu alba naplno.

V autorčině případě tak zapůsobila deska Lese Majesty experimentujících hip-hoperů Shabazz Palaces, jejíž enigmatický svrchní obraz mohl ukrývat cokoliv. Ve většině uvedených případů by však neměl být posluchač zmaten. Zrůdný přebal nejnovější desky Pharmakon uvádí do světa násilí a strachu, ručně kreslený pár v objetí dekoruje milostný deník Karen O, Jack White v obležení andělů předznamenává sebevědomé bluesrockové orgie.

Malým mimozemšťanem v souvislosti s výše popsaným pojetím zůstává elektronický titán Aphex Twin, jenž své zatím poslední dílo Syro zahalil do „účtenky“ s náklady na propagaci a produkci. Vysmívá se tak kolegům z branže, že za sebou nepotřebuje mít tým designérů, aby i s nevzhledným přebalem způsobil davové šílenství? Těžko – i pro tuto titulku si najal grafické studio. Jedno pojetí jeho volby naleznete v popisku v galerii.

Byť v hudební produkci co do světové konkurenceschopnosti stále pokulháváme, na zabalení produktu si dáváme mimořádně záležet. Troufám si tvrdit, že vybrané české přebaly předčí většinu uvedených zahraničních.

 

Právě se děje

Další zprávy