TOP 5 nejlepších českých desek roku 2014 podle Aktuálně.cz

TOP 5 nejlepších českých desek roku 2014 podle Aktuálně.cz
5. KIESLOWSKI: MEZI LOPATKY. Folkové duo Kieslowski sice na svém třetím albu Mezi lopatky ztratilo naléhavost, očesaná a civilní poloha mu ale sluší. Jednotlivé skladby jsou tiché a introvertní, a protože se pod rukama producenta Jana P. Muchowa tváří jako nekonfliktní indie pop, zůstává na posluchači, jestli se rozhodne proniknout pod jejich slupku. Podívejte se na klip k písni Doteky.
4. ZRNÍ: NÁSLEDUJ KOJOTA. Kladenské Zrní letos vybrali organizátoři showcaseového festivalu Nouvelle Prague coby tuzemskou kapelu vhodnou k exportu do zahraničí. Volba je snadno zdůvodnitelná – tvorba pětice velmi zručně spojuje trip-hopové vlivy s prvky lidové hudby. Na desce Následuj kojota šla skupina ještě dál – vytvořila rázovitý svět plný nástrah a nejistot podbarvený množstvím  dramatických perkusí, samplů a úderů. Šibalský kojot na přebalu a bohatý tematický booklet podporují silnou obrazovost a příběhovost alba už jen symbolicky. Podívejte se na videoklip k písni Loďky, která ale na desce Následuj kojota nezazní.
3. KALLE: LIVE FROM THE ROOM. Už dlouho se nestalo, že by nějaká tuzemská deska mezi konkurencí tak vyčnívala. V odbobí, kdy na kytarové scéně začíná být "cool" objevovat zapomenutou devadesátkovou alternativu, dávají Kalle jasnou ukázku toho, jak se to má dělat – jejich minimalistické, repetitivní skladby postavené na pronikavém hlasu Veroniky Buriánkové připomínají to nejlepší z dávné éry zámořského slowcore. Podívejte se na živé provedení songu Ten Hours.
2. SCHWARZPRIOR: IDDQD. Debutová deska ostravských Schwarzprior je zlá, temná a syrová. Přesně tak, jak má osmdesátkové industriální elektro znít. Na IDDQD sice nenajdeme nic nového ani převratného, kapela však pracuje především s atmosférou a celkovou image, a v tomto kontextu je její počin jedním z nejlepších debutů posledních let. Podívejte se na videoklip k písni Železem rty.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
15. 12. 2014 14:49
Podívejte se na pořadí Top 5 českých desek, které zvolili recenzenti Aktuálně.cz.

Videogalerie - Vybrali jsme pět nejlepších českých desek. V anketě Aktuálně.cz hlasovali: Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros.

Podívejte se na videoklipy k pěti nejlepším albovým počinům z české scény v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy