Recenzenti Aktuálně.cz tipují nejlepší české desky roku 2014

Luboš Vedral Kultura Luboš Vedral, Kultura
15. 12. 2014 11:37
Podívejte se, jak tipovali nejlepší české desky recenzenti Aktuálně.cz.

Pro nejlepší české desky hlasovali: Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros. Prozkoumejte detailně, jaké desky z roku 2014 z české scény preferují.

Schwarzprior: IDDQD.
Schwarzprior: IDDQD. | Foto: Aktuálně.cz

Karel Veselý

1. Schwarzprior - iddqd
iddqd je kód k nesmrtelnosti v střílečce Doom a při poslechu alba s tímto názvem od ostravských Schwarzprior budete mít pocit, že jste se ocitli v počítačové hře, které je ale dokonalejší než život sám. Chladné electro, surreálné texty a nepopsatelná atmosféra dělají z téhle desky výjimečný počin.

2. Kalle - Live from the Room
Písničkářská gotika táborských Kalle potřebuje k absolutní intenzitě jen velmi málo - kytaru a zpěv, přesto je to deska tak uhrančivá, že mám někdy až strach si ji pustit. Live from the Room navíc funguje jako vztyčený prostředníček všem, kteří mají pocit, že k natočení skvělé desky nutně potřebuji profesionální studio. Kalle stačil obývák a společně sdílený prostor dodal desce další rozměr intimity.

3. Planety - Nekonečná hudba města zapomeneš
Možná zní Planety trochu archaicky, trochu moc devadesátkově, ale ve spojení se silnými texty a projevem Orla za mikrofonem jsou pro mě nejlepším spojením sveřepé punkové estetiky kapel kolem Silver Rocket s láskou k popovým písničkám. Nekonečná hudba města zapomeneš potvrzuje, že Planety jsou víc než jen headlinerem současné slezské vlny.

4. DVA - Nipomo
Hravé, rozverné a přesto sofistikované a originální. Nipomo je první světová deska DVA (rozuměj v globální distribuci), zároveň ale pořád velmi česká nebo možná spíše východoevropská. Hudební kutilství si zde podává ruku se skvělými melodickými nápady a dotaženou vizualitou. Nipomo je jako hostina, u které se nemůžete přejíst.

5. Master's Hammer - Vagus Vetus
Veteráni českého black metalu už nejspíš ortodoxním fanouškům přijdou trochu vyměklí, jejich třetí post-comebackový počin ale stojí hlavně na temné atmosféře a chytrých textech s přesahy do české literární avantgardy. Vagus Vetus je ale také deska o stárnutí a přežívání v tomto světě, která promlouvá i k lidem, kterým všichni ti blackmetaloví satanášové přijdou směšní.

 

Právě se děje

Další zprávy