O cenu Vinyla se ucházejí DVA, Kalle nebo audiokniha Solaris

Kultura Kultura
Aktualizováno 8. 12. 2014 22:08
Hudební ceny Vinyla znají nominace. Vítěze vyhlásí 8. února, poprvé v Praze.
V kategorii Deska roku jsou nominované kapely DVA, Leto a Kalle.
V kategorii Deska roku jsou nominované kapely DVA, Leto a Kalle. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtvrtý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace v kategoriích deska, objev a počin roku. Dvakrát se o ocenění bude ucházet táborská dvojice Kalle, která může být objevem roku a jejich letošní debut Live from the Room má šanci stát se i nejlepším albem.

V nejprestižnější kategorii vedle zavedené skupiny DVA a jejich alba Nipomo aspiruje na cenu také další z nováčků české scény, a to slezští Leto s debutem Zbytky ozářených ploch. O nominacích rozhodla dvaadvacetičlenná porota složená z hudebních publicistů a osobností české hudební kritiky. Stejná porota zvolí i vítěze, kteří budou vyhlášeni na slavnostním večeru v Lucerna Music Baru 8. února 2015.

O desku roku se letos ve Vinyle shodou okolností ucházejí hned tři smíšené páry v čele s výraznou zpěvačkou. Jan a Bára Kratochvílovi z DVA jsou už v domácí alternativní scéně zavedenou institucí a dávno překročili hranice České republiky. Koncertují po celém světě, za hry k počítačovým hrám sbírají ocenění a své třetí studiové album Nipomo vydali v distribuci amerického labelu Northern Spy. Jejich imaginativní divnopop zpívaný vymyšleným jazykem tak sbíral ohlasy i v zahraničních publikacích.

Veronika Buriánková a David Zeman z táborských Kalle bodují okouzlujícím slowcoreovým písničkářstvím, které k dosažení maximálního emočního efektu potřebuje jen o málo víc než pouhé nic. Svůj debut Live from the Room si natočili doma na čtyřstopý magnetofon a vydali vlastním nákladem na kazetě. I olomoučtí Leto jsou nováčci, kteří se vyrojili z kvasu kolem slezského netlabelu MámaMrdáMaso. Indoš a Palma nabízí na Zbytky ozářených ploch introvertní indiepop se špetkou melancholie, který vypráví příběhy přechodových rituálů mezi dětstvím a dospělostí, bezstarostností a zodpovědností.

Objevem roku můžou být vedle Kalle také ostravští Schwarprior, kteří míchají osobitý electro-punk se surreálnými texty a působivou vizualitou. Do světa alternativní hudby přišli před lety ze světa performancí a výtvarného umění a rychle si vybudovali pozici kultovní koncertní kapely. Letos v prosinci konečně vydávají na Polí5 dlouhohrající debut iddqd.

Třetím nominovaným jsou frýdecko-místečtí Divided, kteří navazují na tradici českého shoegaze. Multiinstrumentalista Filip Helštýn a zpěvačka Viktorka Marksová ale rozhodně jen nekopírují dvacet let starou vlnu, ale míchají ji s prvky dream popu či lo-fi folku. Vznikli teprve vloni v prosinci a letos na podzim vydali jako free download svůj debut Born To Sleep.

Počinem roku 2014 může být podle poroty cen Vinyla album U nás v garáži, na němž Václav Havelka (Please The Trees) a Martin Tvrdý (aka Bonus) skládají poctu výrazným osobnostem české alternativy konce osmé dekády. Ke klasikám od Psích vojáků nebo Michael's Uncle přistupovali Havelka a Tvrdý zcela bez respektu a deska svým neortodoxním přístupem k slavným písničkám vzbudila četné debaty.

Dalším kandidátem je nová hudba k audioknize Solaris, za níž stojí Studio Needles. Díky působivému ambientu dvojice hudebníků působících také v projektu Fremeni získala klasika Stanislava Lema v podání Richarda Honzoviče zcela nový rozměr. O ocenění v této kategorii se bude ucházet také "anti-festival" Pelhřimovy 2014, který v létě uspořádal Lukáš Novotný ze skupiny Bratři Orffové. Do prakticky zaniklé vesnice v česko-polském pohraničí pozval dvě desítky projektů domácí alternativy a oživil tak původního ducha hudebního festivalu jako setkání spřízněných duší bez vstupného, honorářů, sponzorů či sekuriťáků.

Cena Vinyla určená pro výrazné počiny na poli domácí alternativní hudby se bude v únoru udělovat po čtvrté. V minulých letech si cenu za album roku odnesli B4, Květy a Vložte kočku. Předchozími objevy byli Fiordmoss, Planety a Nylon Jail, zatímco festival Creepy Teepee, vydvatelství Polí5 a Piana na ulici mají Vinyly za počin roku.

Na slavnostním ceremoniálu 8. února v pražském Lucerna Music Baru vystoupí nominovaní DVA a Kalle a loňští vítězové Vložte kočku.

Nominace na Ceny Vinyla 2014

Deska roku
DVA – Nipomo
Kalle – Live from The Room
Leto – Zbytky ozářených ploch

Objev roku
Divided
Kalle
Schwarzprior

Počin roku
Pelhřimovy 2014
Studio Needles – hudba k audioknize Solaris
U nás v garáži

 

Právě se děje

Další zprávy