Napůl motýl, napůl motorkářka. Rosalía je hudební hvězdou roku 2022

Kultura AFP, Kultura
19. 12. 2022 15:47
Začínala s tradičním žánrem flamenco, dnes stoupá na vrchol světové pop-music. Za největší hudební hvězdu pomalu končícího roku agentura AFP i časopis Rolling Stone nezávisle na sobě označují katalánskou zpěvačku a tanečnici Rosalíu, která tuto neděli završila světové turné. Krátce poté, co oslavila třicetiny, jím stvrdila proměnu v globální celebritu.
Rosalía zpívá a tančí ve scéně z filmu Bolest a sláva. | Video: Rotten Tomatoes

Ve filmu

Rosalía vždy dbala na svůj styl, s čímž jí v roli manažerky a stylistky pomáhá její starší sestra Pili. Ta se zpěvaččinou matkou také vede produkční společnost nazvanou stejně jako letošní deska Motomami.

Ve videích Rosalía často odkazuje na španělské reálie, od býčích zápasů přes motorky v klipu Malamente až po video ke skladbě Di mi nombre. Jeho úvod inspirovaly akty španělského malíře Francisca Goyi nazvané Nahá Maja a Oblečená Maja z přelomu 18. a 19. století, dodává agentura AFP.

Podněty zpěvačce poskytují také barvité filmy Pedra Almodóvara, v jehož Bolesti a slávě z roku 2019 dostala droboučkou roli po boku Penélope Cruzové a Javiera Bardema. Ve scéně u vody Rosalía zpívá A tu vera, píseň španělským divákům známou z podání dnes již nežijící Loly Flores.

"Rosalía má hlas starého flamencového zpěváka a moudrost, která neodpovídá jejímu věku. Je naprostým opakem umělce stvořeného showbyznysem. Je autentická a originální," řekl Almodóvar.

 

Právě se děje

Další zprávy