Bude to stát desítky milionů korun. Hiphopeři Kontrafakt se chystají do O2 areny

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 12. 2022 18:00
Jedna z nejpopulárnějších slovenských hiphopových skupin Kontrafakt představí svou dosud největší show 23. září příštího roku v pražské O2 areně. "Vždycky jsme měli nějaký velký sen. Když jsme začínali, O2 arena ještě neexistovala," říká Patrik Vrbovský známý jako Rytmus, frontman také v Česku oblíbené formace založené roku 2001.
"Rapuju o tom, jak žijeme, a to se možná lidem líbí," říká Rytmus ze skupiny Kontrafakt.
"Rapuju o tom, jak žijeme, a to se možná lidem líbí," říká Rytmus ze skupiny Kontrafakt. | Foto: ČTK

"Začali jsme o ní snít, když v ní začaly vystupovat první kapely. Je to pro nás další milník, který bychom si chtěli splnit. Jsme první klasická hiphopová kapela mířící do O2 areny," zdůrazňuje. Na myslí má zdejší uskupení, z těch světových se v největší české zastřešené hale s kapacitou až 20 tisíc míst nedávno představili rapeři 50 Cent nebo Kendrick Lamar.

Rozpočet plánovaného večera se pohybuje v desítkách milionů korun. Scénu, která bude dle organizátorů zasahovat do poloviny haly a povede až ke stropu, připravuje designér Martin Hruška. Ten už navrhoval stage pro Leoše Mareše nebo českou revivalovou kapelu Queen Relived.

LED stěna by měla mít velikost osmipatrového panelového domu. Nad diváky se budou pohybovat mnohatunové objekty o velikosti rodinných domů. Použito má být velké množství pyrotechniky.

"Je mi ctí spolupracovat na tak velkorysém projektu a s tak skvělými muzikanty. Skláním se před odvahou producentů z Mafia Records i Kontrafaktem, kteří se rozhodli investovat obrovskou částku na postavení show, která svým rozsahem nemá v Česku ani na Slovensku obdoby," říká Hruška. "Z mého pohledu je to zatím největší a nejdražší show, kterou jsem pro Českou republiku navrhoval," dodává.

S fanoušky teď kapela připravuje program, ve kterém se objeví mnoho starších skladeb. "Máme hodně hitů a pozveme i množství hostů, jejichž jména zveřejníme později," avizuje Rytmus.

Piešťanská skupina Kontrafakt vznikla zkraje tisíciletí. Vedle Rytmuse ji tvoří Michal Straka přezdívaný Ego a Ondrej Beňačka alias DJ Anys. Od počátku kariéry vzbuzovali kontroverze svými gesty, zlatými řetězy, sportovními auty a zejména drsnými rapovými texty prošpikovanými vulgarismy.

Singl Ideme dnu z posledního alba Kontrafak využívá trapový beat producenta Maikyho Beatze. | Video: Tvoj Tatko Records

Vzdor omezenému přístupu do hitparád však prodávali víc nosičů než někteří známí popoví interpreti. "Rapuju o tom, jak žijeme, a to se možná lidem líbí," prohlásil Rytmus před časem. Podle něj už především mladí nechtěli poslouchat jen zidealizované písničky o lásce, ale texty z každodenního života na sídlišti.

Úspěch tvorby Kontrafaktu potvrdil také zisk platinové desky za prodej minimálně 6000 kusů alba Bozk na rozlúčku z roku 2007. Tentýž rok televize Markíza zrušila vystoupení skupiny na galavečeru při předávání tehdejších hudebních cen Slávik, protože se údajně obávala nepředvídatelného chování členů skupiny.

"Pokud se nějakým raperům podařilo prorazit do česko-slovenského popového hlavního proudu, je to piešťanská skupina Kontrafakt," napsaly před třemi lety Hospodářské noviny, když skupina vydala čtvrté album nazvané Real Newz.

Ve stejnojmenném politickém tracku rapeři hodnotí události posledních let na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka. "Žijem, kde sa zabíjajú novinári / Novinári pre zmenu živia nenávisť / Držia ľudí v strachu aj s ich písmenami," rapuje tu Rytmus.

Album si jen v předprodeji objednalo 12 tisíc lidí. Kontrafakt na něj pozvali českého rapera Viktora Sheena a zpěváka Calina do tracku Neviditelnej, Dalyba z populárního slovenského kolektivu Haha crew nebo slovenského Gleba.

Po západním vzoru také Kontrafakt na desce využívají efekt auto-tune na korekci hlasu. "Tracklist je pečlivě vysoustružený, až to působí jako vyčtené z nějakého manuálu, jak dělat pop-music. Střídají se rádiově chytlavý a trochu kolotočářský trap, melancholické skladby nebo striktnější tracky s nádechem staré školy," zhodnotil list.

Video: V rapu je hodně peněz a chci, aby ty peníze šly mně, říká Rytmus

Dnes bych mohl jít do důchodu, v Americe je to běžné, ale strašně mě baví tvořit, řekl raper Rytmus v rozhovoru ze září 2020. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy