Napůl motýl, napůl motorkářka. Rosalía je hudební hvězdou roku 2022

Kultura AFP, Kultura
19. 12. 2022 15:47
Začínala s tradičním žánrem flamenco, dnes stoupá na vrchol světové pop-music. Za největší hudební hvězdu pomalu končícího roku agentura AFP i časopis Rolling Stone nezávisle na sobě označují katalánskou zpěvačku a tanečnici Rosalíu, která tuto neděli završila světové turné. Krátce poté, co oslavila třicetiny, jím stvrdila proměnu v globální celebritu.
S reggaetonovou skladbou Despechá, kterou vydala v létě, měla Rosalía rekordní úspěch na Spotify. | Video: Columbia Records

Jako motýl

Zlom ale nastal až s březnovým vydáním alba Motomami, na němž zpěvačka ještě prohloubila elektronický zvuk kombinující odkaz flamenca s R&B, popem či hiphopem. Díky němu se i komerčně dostala na dosavadní vrchol.

"Na aktuální nahrávce je flamenco zřetelné především v rytmických konturách, dramatických zvratech a expresivní technice zpěvu," popsalo Aktuálně.cz, podle nějž se Katalánka čím dál víc blíží současným hudebním celebritám typu Charli XCX, Grimes nebo FKA twigs.

Španělskou kulturu v její tvorbě pomalu zastiňuje ta populární. Experimentuje například se studiovou ladičkou auto-tune, která její hlas ohýbá do netušených poloh a barev.

 

Právě se děje

Další zprávy