Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Calin na cenách Anděl.
Skladba Hannah Montana od Calina. Foto: Vojtěch Mervart | Video: Mike Roft Records

Calin

Objevem roku se stává pětadvacetiletý český zpěvák a raper s moldavskými kořeny Calin, jehož track Hannah Montana z loňského alba Popstar jen na YouTube a Spotify nasbíral přes 50 milionů přehrání. "Gratulujeme české hudební akademii, že konečně i ona objevila Calina," glosoval to moderátor Kryštof Bartoš.

Od sponzora Evropy 2 dostal Calin poukaz na půl milionu korun. "Nemyslím, že jsem objev tohoto roku, ale vážím si toho, že mě někdo objevil," rozesmál Calin diváky na Výstavišti. "V roce 2016 jsme založili label v Brně, bylo nám sedmnáct osmnáct, nikdo nám moc nešel naproti, tak jsme to museli vybudovat sami," řekl a poděkoval kolegům z kolektivu Rychlí kluci, který představuje mladou krev českého hip hopu. Calinovy skladby poslední roky pravidelně ovládají špičku zdejších hitparád.

 

Právě se děje

Další zprávy