Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Moderátor Kryštof Bartoš.
Moderátor Kryštof Bartoš. | Foto: ČTK

Kryštof Bartoš

Večerem provázel herec Kryštof Bartoš. Divákům se poprvé představil, jak kráčí po červeném koberci, zatímco jej portrétují fotografové. "Mám trošičku trému. Za normálních okolností televizní obrazovky patří nám, hercům. Můžete nás vidět, jak předstíráme, že jsme detektivové," řekl v narážce na svou nejznámější roli vyšetřovatele Kozáka z televizního seriálu Devadesátky. "Dnešní večer ale patří vám, lidem s opravdovým talentem," rozesmál pak publikum, načež slíbil, že si z něj nebude dělat legraci.

V průběhu večera už Bartoš především dával prostor nominovaným, každou kategorii doprovodil několika neutrálními větami. "Hudba dokáže být nadčasová a nestárnoucí. A pokud existuje žánr, ve kterém to platí dvojnásob, je to klasika," uvedl například žánrovou cenu za klasickou hudbu.

 

Právě se děje

Další zprávy