Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Zdeňka Svěráka (vlevo) do síně slávy na cenách Anděl uvedl prezident Petr Pavel.
Zdeňka Svěráka (vlevo) do síně slávy na cenách Anděl uvedl prezident Petr Pavel. | Foto: Zuzana Bönisch

Zdeněk Svěrák

Do síně slávy cen Anděl poprvé vstoupil autor písňových textů. Sedmaosmdesátiletého Zdeňka Svěráka tam přišel uvést nečekaný host, nový český prezident Petr Pavel. Svěrák jej podpořil v předvolební kampani.

Lidé v sále po Pavlově příchodu na pódium povstali a začali tleskat. "Moc vám děkuji, ale já dnes nebudu oceněn, tak si to ještě chvíli ušetřete," uklidňoval je prezident.

"Moc děkuji za možnost tu dnes uvést asi hlavní cenu večera. Opravdu si toho moc vážím, protože se jedná o člověka, který je pro mě celoživotní kulturní konstantou. Nejen v rolích divadelních, filmových, jako autor scénářů a textů k písničkám, autor knížek, prostě člověk, který mě provázel celý život a který mě mnohokrát pobavil i poučil," uvedl Petr Pavel a popsal, jak se snažil na Googlu dopátrat, kolik Svěrák napsal písní. Po asi dvou stovkách to vzdal. "Jsem moc rád, že dnes tu cenu mohu předat Zdeňku Svěrákovi," uzavřel prezident krátký proslov.

"Posaďte se, děti. Tak proto mi nikdo nechtěl říct, kdo mi to bude předávat," rozesmál následně přítomné Svěrák, načež poděkoval porotcům i prezidentovi. "Chtěl jsem vám říct, že Voskovec s Werichem měli pravdu, když napsali, že život je jen náhoda. Život je skutečně řetěz náhod, a já kdybych náhodou nepotkal Jaroslava Uhlíře, tak tady nestojím, protože bychom nenapsali tolik písniček. Kdyby někteří kolegové chtěli vědět, jak se to dělá, abyste udělali několik set písníček, je to docela jednoduché: Když každý rok složíte deset a vydržíte 30 let jako my, tak je to tady," uzavřel Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy