Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Členové kapely Vypsaná fiXa na cenách Anděl.
Skladba Bagrista ze Suezu z posledního alba Vypsané fiXy. Foto: Vojtěch Mervart | Video: Vypsaná fiXa

Vypsaná fiXa

Skupinou roku se stala pardubická Vypsaná fiXa, která příští rok oslaví třicetiny. Uspěla s loňským albem Kusy radosti, svým prvním natočeným v nové sestavě s baskytaristou Kryštofem Maškem. "Zdravíme všechny a děkujeme, nejvíc děkujeme naší manažerce," řekl zpěvák Michal Mareda alias Márdi. Vyjmenoval producenty Dušana Neuwertha a Ondřeje Ježka, své zvukaře, roadie, vydavatele, bratra i dceru. "Byli jsme tady asi desetkrát a nikdy to neklaplo, až teď," pochválil si Márdi.

Vypsaná fiXa také v průběhu sobotního předávání Andělů vystoupila. Na vlastní singl Buvol navázala úryvkem songu Špinavý záda od Hudby Praha, čímž připomněla jejího vloni zesnulého kytaristu a zpěváka Michala Ambrože. Ten zemřel ve věku 68 let.

 

Právě se děje

Další zprávy