Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Foto: Facebook projektu

Eva01: Sci-fi elektronika, inspirovaná japonským filmem

Audiovizuální kolektiv Reaper Death Seal Corporation se poslední roky výrazně otiskl do pražské klubové scény. Provozoval streamovací platformu Sodastream, propojoval virtuální realitu s hudbou a vytvářel osobité klubové mixy.

Jedna třetina týmu vystupuje jako Eva01 (poslechněte si zde) a svým jménem odkazuje na kultovní japonské anime Neon Genesis Evangelion. Tvorba Evy01 je jednoznačně inspirovaná sci-fi tématy, abstraktní beatové kompozice se potkávají s divnými samply a dystopickou atmosférou. Jedinou oficiálně vydanou hudbou jsou tracky na digitální kompilaci "scythe", na níž se s Evou01 podílel producent, který si říká Bílej kluk.

"Globálně sdílené formy tvaruje do zhuštěných kompozic, v nichž dochází k ostrým střetům mikrostylů rezonujících elektronickým undergroundem. Jeho tracky jsou plné dekonstruovaných trapových perkusí, syntetického noisu z temných hlubin soundcloudu a postklubových melancholických melodií," říká Lumír Nykl z Radia Wave. 

Pro projekt Eva01 hlasovali:
Ondřej Bělíček (A2), Jonáš Kucharský (Radio Wave), Ondřej Lasák (label Genot Centre), Jan H. Macháček (Radio Wave), Lumír Nykl (Radio Wave)

 

Právě se děje

Další zprávy