Kam zajít na koncert? 8 tipů na příští týden

Kultura Kultura, peš
16. 3. 2012 12:09
Příští týden v Praze vystoupí Mark Lanegan, Rustie nebo Ólafur Arnalds
Mark Lanegan
Mark Lanegan | Foto: Anna Hrnjak

Mark Lanegan
Charismatický písničkář se po třech komornějších deskách s Isobel Campbell a spolupráci s Gregem Dullim v The Gutter Twins opět vrhl na sólovou tvorbu a nahrávka Blues Funeral prezentuje jeho rockovější tvář, byť silně ovlivněnou hudbou blues. Během živých vystoupení Lanegan, někdejší frontman grungeové party Screeming Trees, spoléhá hlavně na svůj silný smutnící vokál a spíše než o energii se tak s publikem podělí o porci upřímné melancholie.
úterý 20. března, Praha - Lucerna Music Bar, 350 Kč (na místě 450)

Prinzhorn Dance School, Prince Of Tennis
Vystoupení v Meetfactory bude koncertní premiérou debutového alba Urbi and Orbi projektu Prince of Tennis, v němž se setkali David Volenec a Jan Čechtický, známí mj. z kapel Colorfactory, Sebastians nebo Ohm Square. Jejich aktuální tvorba stojí na harmonické melodičnosti, sama sebe vidí jako křehké skladby digitálního věku, ale zároveň různými prvky a trendy zvukem vzpomíná na léta osmdesátá. Podpořit je v živé prezentaci skladeb z aktuální desky přijede britské post-punkové duo Prinzhorn Dance School.
středa 21. března, Praha - Meetfactory, 250 (na místě 350)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Austin Lucas
Písničkář Austin Lucas díky punkové minulosti přiměl řadu lidí z této subkultury, aby přestali opovrhovat folkem a country, a díky svým instrumentálním schopnostem vybočuje z nastupující generace mladých písničkářů, jež si často vystačí s několika akordy a kýčovitou poetikou. Lucas v Praze několik let žil, má zde mnoho přátel a rád se sem vrací, na strahovskou Sedmičku obzvlášť. Naživo jeho silné skladby umocňuje sympatické vystupování a i obvykle hraní přímo mezi lidmi v publiku.
čtvrtek 22. března, Praha - Klub 007 Strahov, 150 Kč

Frontman kapely Sto zvířat
Frontman kapely Sto zvířat | Foto: Aktuálně.cz

Jarní Sázavafest
Jarní verze hudebního festivalu Sázavafest opět vsadila na stejnou kartu, ska kapelu Sto Zvířat, která na pódiu stráví celých sto minut a frontman Honza Kalina bude navíc celou akci moderovat. Doprovodem jim bude podoběně veselá party kapela The Prague Conspiracy, stále populárnější The Spanker nebo punk'n'rollová formace The Gangnails.
čtvrtek 22. března, Praha - KD Vltavská, 233 Kč (na místě 300)

Lunchmeat festival
Třetí ročník přehlídky progresivní elektronické hudby a vizuálního umění do prostorů kina Bio Oko a Meetfactory přiváží nadčasového sound designera Bena Lukaes Boysena vystupujícího pod pseudonymem Hecq, duchovního otce dubstepové sonic generation a hudebního teoretika Stevea Goodmana známějšího pod jménem Kode 9 nebo britské duo Author. Z vizuálních umělců se představí například Španělka Alba G. Corral, české uskupení Spam ve složení Vladimir 518 a David Vrbík nebo londýnská umělkyně Florence To, která své vystoupení připraví v rámci předcházející dvoutýdenní rezidence.
pátek až sobota 23. a 24. března, Praha - Bio Oko a Meetfactory, 480 Kč (permanentka na oba dny)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

The Brandt Brauer Frick Ensemble
Desetičlenná berlínská skupina hraje techno na klasické hudební nástroje jako vibrafon, piano a perkuse a bourají vizi současné elektronické hudby jakožto jednoho chlapíka s laptopem značky Apple. Zručná instrumentace prezentovanému techno žánru pomáhá vyváznout také z monotónnosti a jisté linearity, za snahu o originalitu se pak dočkali například také pozvání na barcelonský festival Sónar.
pátek 23. března, Praha - Lucerna Music Bar, 434 Kč

Rustie
Rustie | Foto: Warp Records

Rustie
Jméno Rustie se dostává do širšího povědomí fanoušků moderní elektroniky od roku 2007, kdy mladý performer stal jednou z klíčových figur tehdy vznikajícího žánru wonky. Jeho domovský Glasgow byl jednou z líhní talentů, pro jejichž tvorbu je charakteristické prolínání dubstepu a hip hopu, a Rustie to jako jeden z mála dotáhl až na smlouvu u kultovního elektronického labelu Warp Records. Debutové album Glass Swords sklidilo úspěch i u kritiky a například britský deník Guardian mu udělil ocenění "Guardian First Album Award".
sobota 24. března, Praha - Roxy, 186 Kč

Ólafur Arnalds
Pětadvacetiletý hudebník boří hranice mezi světy vážné hudby, nezávislé elektroniky či post-rocku a ve svých působivých atmosférických kompozicích elektronické komorní hudby vykresluje chladný půvab domovského Islandu. Emotivní minimalistické skladby připomínají křehké neoklasicistní nahrávky Jóhanna Jóhannssona či Zbigniewa Preisnera, lze v nich ale také cítit například vliv atmosférických postrockových nálad. Společně s triem Ólafura Arnaldse se na koncertě představí také domácí experimentátor Roman Empire.
neděle 25. března, Praha - Palác Akropolis, 200 Kč (na místě 270)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy