Kaiser Chiefs a Paul Oakenfold míří na Sázavafest

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 3. 2012 17:00
Dalším letošním tahákem budou Fun Lovin' Criminals
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázavafest potvrzuje headlinery dvanáctého ročníku. Programu budou vévodit britští indie rockeři Kaiser Chiefs, funky pohodáři Fun Lovin' Criminals a tranceový dýdžej Paul Oakenfold. Festival proběhne ve dnech 2. až 5. srpna v Benešově u Prahy.

Kaiser Chiefs vloni koncem června vydali nahrávku The Future Is Medieval, kterou si posluchači mohli de facto sestavit sami. Za poplatek zhruba dvou set korun jim bylo k dispozici třiadvacet skladeb, z nichž si každý mohl poskládat vlastní desetipísňové album. Fyzicky se pak na trhu objevilo se třinácti písněmi.

Kapela pak z nahrávky brala ještě jednou. Letos v březnu ji uvedla na americký trh s pozměněným playlistem a singlovou novinkou On the Run pod novým názvem Start the Revolution Without Me.

Komerčně nejúspěšnejší období alb Employment (2005) a Yours Truly, Angry Mob (2007) už však Kaiser Chiefs mají za sebou. Desky jim tehdy pomohly k zisku Brit Awards a NME Awards a přispěly k celosvětové indierockové mánii. Do České republiky se kapela vrací po čtyřech letech od vystoupení na festivalu Rock for People v Hradci Králové.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ani pro Paula Oakenfolda nebude letošní Sázavafest českou premiérou. Dýdžej, který se proslavil remixy hitů Michaela Jacksona nebo Justina Timberlakea a v posledních letech se věnoval mimo jiné tvorbě filmových melodií, v roce 2009 předskakoval Madonně na jejím megalomanském pražském koncertě.

"O vystoupení Paula Oakenfolda je velký zájem, hraje čtyřikrát týdně, ale přes nabitý diář se nám ho podařilo zlomit na prostředí Sázavafestu," podotkl promotér David Salomon.

O návrat pak půjde v případě pohodářů Fun Lovin' Criminals, kteří se v Česku představili naposledy v roce 2010. Tehdy svou pozitivní směsí funky, jazzu, rocku a blues roztančili publikum pražského klubu SaSaZu.

Novinkou letošního letního Sázavafestu bude taneční scéna Promopro Dance Hall, kde se svými sety uvedou dýdžejové Sak Noel a Mike Candys. Druhému jmenovanému se podařilo prosadit se i ve světových hitparádách a na jejich vrcholy dosáhl s hitem One Night in Ibiza.

Foto: Roman Staněk

Mezi již potvrzenými kapelami jsou například britští ragga metalisté Skindred, mexičtí rapcoristé Molotov, švédští indiepopoví You Say France & I Whistle, Katarína Knechtová ze Slovenska, němečtí reggae a ska muzikanti z Yellow Umbrella nebo francouzští Lyre Le Temps, kteří se podíleli na hudbě k oscarovému filmu The Artist.

Z domácích interpretů na Sázavafestu zahrají kapely Sto zvířat, Charlie Straight, Mig 21, Monkey Business, Petra Hapková, Xindl X nebo Gabriela Gunčíková.

Vstupenky na Sázavafest jsou k dispozici v síti Ticketportal za 900 korun. 20. března jejich cena stoupne na 1190 korun (plus poplatky) a bude se dále zvyšovat až na částku 1600 korun. Tolik pak bude stát vstup na místě.

Jakýmsi předvojem bude 23. března tradiční Jarní Sázavafest, který se uskuteční v Kulturním centru Vltavská v Praze. Kromě Sto zvířat se na něm představí skupiny The Spankers, The Praque Conspiracy a The Gangnails.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy