Nové ceny Apollo oznámily sedm uchazečů o desku roku

Kultura Kultura
16. 12. 2011 9:58
Nominováni jsou Tata Bojs, Floex, Midi Lidi či Bonus
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sedm tuzemských alb nominovaných na desku roku představili organizátoři cen Apollo. Nové ocenění získá jedna z nahrávek Ležatá osmička od skupiny Tata Bojs, Urbi And Orbi (Prince Of Tennis), Zorya (Floex), Operace "Kindigo!" (Midi Lidi), The Bear Is Sleeping Now (Dikolson), Náměstí Míru (Bonus) či Teď a tady (David Koller).

Nominace byla sestavena na základě hlasování sedmi desítek hudebních publicistů, kritiků a rozhlasových i televizních dramaturgů. Z nich následně deset zvolených porotců začátkem roku 2012 vybere vítěze.

Foto: Aktuálně.cz

"Hlavním vítězem budou česká nezávislá vydavatelství," říká zástupce organizátorů Pavel Kučera. Pouze za Tata Bojs stojí velké vydavatelství (Supraphon).

Vyhlášení vítěze cen Apollo se uskuteční 19. ledna 2012 na Nové scéně Národního divadla. O vítězi rozhodně v ten samý den skupina deseti publicistů, která vzešla z hlasování kolegů.

Interpret nejlepšího tuzemského alba obdrží cenu v podobě sošky od výtvarníka Maxima Velčovského a finanční odměnu 60 000 korun. Generálním partnerem cen je Ochranný svaz autorský.

V případě cen Apollo jde v krátké době o druhou novou hudební cenu, o jejichž výsledcích budou rozhodovat hudební publicisté. Nedávno byl oznámen vznik ceny Vinyla. Nové ceny se liší počtem hlasujících. Zatímco organizátoři Vinyly oslovili jednadvacet publicistů, z nichž nabídku přijalo 17, o vítězi ceny Apollo rozhoduje sedm desítek lidí.

Foto: Aktuálně.cz

Hlasování o udělení ceny Apollo se mohou zúčastnit lidé, kteří se uplynulý rok profesionálně a soustavně zabývali tuzemskou hudbou a pravidelně přispívali do médií v České republice. Ti ocení pouze nejlepší tuzemskou hudební nahrávku, zatímco v rámci ceny Vinyla jsou vyhlášeny celkem tři kategorie - deska roku, počin (událost) roku a objev roku. Ceny Vinyla udělí na přelomu února a března.

V České republice existují v současné době hudební ceny udělované na základě popularity mezi posluchači, jako jsou Český slavík, Žebřík či Ceny televize Óčko, a Ceny Anděl vyhlašované na základě hlasování členů Akademie populární hudby. Někteří hudební publicisté mají za to, že Ceny Anděl reprezentují "vydavatelské lobby".

 

Právě se děje

Další zprávy