Jackson vstane naráz z mrtvých v patnácti metropolích

Kultura Kultura, Red Kul
22. 9. 2009 17:43
Koncertní film This Is It má simultánní premiéru
K tisícům fanoušků se připojil i dvojník zesnulého krále popu známý jako Hector Jackson.
K tisícům fanoušků se připojil i dvojník zesnulého krále popu známý jako Hector Jackson. | Foto: Reuters

Londýn - Michael Jackson byl vždy synonymem pompy a jeho úmrtí na tom nic nezmění.  Dvojalbum HIStory propagovaly v roce 1995 jeho sochy v nadživotní velikosti, premiéra koncertního filmu This Is It, který vznikl ze záběrů natočených těsně před zpěvákovou smrtí, se odehraje za měsíc simultánně v patnácti vybraných světových metropolích.

V Los Angeles bude ještě středa 27. října večer, ale v Londýně už bude po půlnoci a promítat se začne 28. října. Všechna jména měst ještě nejsou definitivně známá, určitě má mezi ně patřit i New York, Berlín, Soul a Rio de Janeiro.

Auru výjimečnosti má podpořit fakt, že film bude podle producentů v oficiální široké distribuce jen dva týdny. V českých kinech bude k vidění od čtvrtka 29. října.

Aktuálně Jacksona připomněla jeho sestra Janet: jejich virtuální duet Scream zahájil v New Yorku předávání MTV Music Video Awards. Hudební televize, se kterou žil Jackson ve výhodné symbióze, poté premiérově odvysílala i trailer k filmu.

Ten bude podle všeho mnohem úspěšnější částí Jacksonova života po životě než koncert, který zpěváka měl připomenout 26. září ve Vídni. Akce pořádaná jeho bratrem Jermainem skončila fiaskem pro nedostatek interpretů, ale organizátoři tvrdí, že si napraví pověst za osm měsíců v Londýně.

Zájem několika studií

Koncertní snímek This Is It společně vyrobili firma AEG a studio Columbia. Základem jsou záznamy zkoušek na londýnskou show, které vznikly těsně před zpěvákovou smrtí. Série představení, kterou AEG organizovala, měla být Jacksonovou rozlučkou i velkým návratem a podle ambiciózních plánů mělo po ní přijít i světové turné, dokonce i nová deska 

To vše mělo i prozaický důvod, pomoci zaplatit rostoucí dluhy. Jimi Jackson financoval svůj náročný a stále podivnější život, který symbolizoval marnou snahu navázat na megaúspěšné časy alba Thriller.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Datum pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

Nicméně obnovenou startovací pozici neměl špatnou: negativní emoce z 90. let vyvanuly a vynořila se spousta interpretů, kteří na Jacksonovy přelomové nahrávky navazovali. Jestli jsme mu vnutili ambici stát se bohem, pak v hudební oblasti toho dosáhl.

AEG, jíž patří jí i losangeleský stadion, kde se konala veřejná rozlučka s Jacksonem, vyjednávala o filmu s několika studii včetně Paramountu, Universalu a 20th Century Fox. Ale nejblíže měla k dohodě právě Columbia: patří totiž pod Sony Pictures a hudební divize její mateřské společnosti vlastní práva na Jacksonovu hudební tvorbu.

Padesátka londýnských vystoupení nazvaná stejně jako film měla začít v červenci a zpěvák na ni tvrdě trénoval. Podle jedněch byl tak ve velmi dobré formě, což mají dokazovat i záznamy. Některá média naopak spekulují, že kvůli tréninku bral i spoustu léků, jejichž koktejl mu přivodil 25. června v padesáti letech smrt.

Za 80 až 100 hodin záznamů studio zaplatilo 60 milionů dolarů. Podle smlouvy má do Jacksonovy pozůstalosti připadnout na zamáznutí půlmiliardových dluhů devadesát procent zisku z filmu; desetinu dostane AEG denverského miliardáře Philipa Anschutze.

Čistý obraz a zvuk

Kromě zkoušek jsou na záznamech rozhovory s Jacksonovými přáteli a spolupracovníky i záběry  ze zákulisí. „Lidé, kteří záběry viděli, byli ohromeni tím, v jak skvělé formě Michael byl,"  říká Michael Lynton, předseda Sony Pictures Entertainment.

"Je to historický záznam, na kterém legendární umělec naposledy zpívá a tančí - má to neuvěřitelnou sílu, k tomu čistý obraz a zvuk," dodává slovy, jež by mohla sloužit jako reklamní kampaň.

Foto: Reuters

Část nového filmu bude 3D, což naznačuje, že se od začátku počítalo se zveřejněním záznamů. Stále však není jasné, zda součástí filmu budou i ukázky z nových klipů, jak se tvrdí, nebo jestli bude film proložen i staršími záběry, jež by podpořily jednotící dramaturgickou linku a hlavně zesílily emotivní vyznění.

Určitě by to nebyly třeba ukázky z dokumentu Martina Bashira, který vedl k druhému obvinění z pedofilie,  ani okamžiky, kde to zpěvákovi dvakrát nepůjde. Ve smlouvě je prý klauzule, že ve filmu se nesmí objevit pasáž, která by Jacksona ukázala v negativním světle.

Režisérem snímku je Kenny Ortega - choreograf, který stojí za Hříšným tancem či tanagerskou sérií Muzikál ze střední. "Ten snímek je Michaelovým dárkem jeho fanouškům. Jde o velice soukromý, exkluzivní pohled do světa tvůrčího génia. Poprvé v historii budou mít fanoušci možnost Michaela vidět tak, jak ho dosud nikdy neviděli," pochvaluje si Ortega, který se zpěvákem spolupracoval na comebackovém turné.

Při dobré produkční práci a kampani odborníci předpovídají jacksonovskému snímku velmi širokou cílovou skupinu.

Smutný hrdina

S ohledem na předpokládaný zájem diváků začne ve většině amerických měst předprodej vstupenek v neděli 27. Září. To už by mohly do obchodů mířit upomínkové předměty, které soud odklepl současně s pojízdným cirkusem Jacksonových memorabilií.

Obě ryta přiklepl firmě AEG losangeleský soud, který dohlíží na dědictví, jež má připadnou zpěvákově matce a dětem, a schvaloval i smlouvu na film.

Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda.
Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda. | Foto: Reuters

Nakonec se tedy zřejmě Michaelu Jacksonovi plánovaný návrat povede, i když u toho nebude. Ve světových žebříčcích po jeho smrti figurovaly na prvních místech jeho řadové desky i výběry; mluví se i o tom, že po filmu - který jistě záhy přijde na DVD - by se mohla objevit i nevydaná hudba.
 
Smutným hrdinou jacksonovského kultu bude zřejmě zpěvákův lékař. Podle tvrzení amerických médií se čeká na první obvinění kvůli zavinění smrti. Ze zabití bude zřejmě obviněn doktor Conrad Murray; ten zpěvákovi údajně podal k domácímu užívání anestetikum Propofol, které způsobilo zástavu srdce.

 

Právě se děje

Další zprávy